Sikeres volt a választási informatikai rendszer főpróbája

Sikeres volt a választási informatikai rendszer főpróbája

A választási apparátus begyakorolta a választásnapi feladatait, hogy ezeket az éles helyzetben alkalmazhassa. Ezt közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a május 26-i európai parlamenti (EP) voksoláshoz kapcsolódóan a médiával,
Mint írták, a választási informatikai rendszer megfelelő teljesítményű, és eleget tesz a jogszabályi, igazgatási és informatikai követelményeknek.

Az informatikai rendszer főpróbája reggel kezdődött valamennyi választási iroda részvételével. Minden állomáshelyről adatokat küldtek a központba, és modellezték a szavazatösszesítést is. A szavazás napján a részvételi adatokat 7, 9, 11, 13, 15, 17 órakor és 18.30-kor összegzik majd, az eredményeket azonban egy európai uniós szabály miatt csak 23 órakor hozhatják nyilvánosságra, mivel Olaszországban akkor zárnak a szavazókörök.

A közlemény szerint a Nemzeti Választási Iroda az EP-választáson bővített védelmi megoldásokat alkalmaz a különböző típusú kibertámadások kivédésére:

kialakította és működteti a Választási Informatikai Biztonsági Műveleti Központot (NVI SOC), amely folyamatosan monitorozza a védelmi megoldások működését, riasztásait, észleli a biztonsági eseményeket és kezeli a biztonsági incidenseket.

“Az NVI SOC közvetlen kapcsolatban áll a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézettel, a Nemzeti Eseménykezelő Központtal és azon keresztül az EU tagállamok CSIRT (Computer Security Incident Response Team) egységeivel”

– írták.

Kapcsolódó cikkek