Rétvári Bence, az Emberi Erõforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem épülete elõtt álló '56-os emlékmûnél 2018. október 22-én, fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Két napig tart a megemlékezés

Két napig tart a megemlékezés

Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket, koszorúzásokat az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján. A központi programok hétfőn a hagyományos műegyetemi megemlékezésekkel, fáklyás felvonulással kezdődnek. Kedden a Parlament előtt felvonják a nemzet lobogóját, Orbán Viktor kormányfő a Terror Háza Múzeum előtt mond ünnepi beszédet. Este a Szabadságkoncert zárja az ünnepet.

Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített. Október 22-én, hétfő délután koszorúzást tartanak az 1956-os Műegyetemi emlékműnél. Itt beszédet mond Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.
A megemlékezés végén ünnepélyes menet indul a műegyetemi emlékünnepségre, ahol mások mellett Boross Péter egykori miniszterelnök mond beszédet. A Műegyetemtől 16.30-kor indult a fáklyás menet a Szent Gellért tér, Szent Gellért rakpart, Várkert rakpart, Casino, Ybl Miklós tér, Clark Ádám tér, Fő utca, Jégverem utca, Bem rakpart, Bem tér útvonalon. A Bem téren Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mond beszédet. Este a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületén fényfestés lesz látható.

Kedden a központi rendezvények a Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol ünnepélyesen felvonják Magyarország lobogóját. A díszünnepséget délután a Terror Háza Múzeumnál tartják, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Zeneakadémia orgonaavató koncertjén mond beszédet. Az ünnepi programokat este a Millenárison a “Szabadságkoncert 1956” zárja, amelyen fellép a Magyar Szimfonikus Zenekar és az Anna and the Barbies.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott megemlékezés résztvevői a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem épülete előtt álló ’56-os emlékműnél 2018. október 22-én, fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Emellett számos kapcsolódó programmal is készülnek a nemzeti ünnepre. Október 22. és november 4. között nosztalgia-villamosok közlekednek a 4-6-os és a 47-49-es villamos útvonalán. A vonalak egy-egy ikonikus helyszínén, a megállóban korabeli ruhába öltözött fiatalok – rikkancsok – szerepükhöz hűen osztogatják az archív hírekből válogatott újságot, továbbá interaktív kiállítás is lesz.

Október 23. és november 4. között Időkapuk elnevezéssel interaktív játékot tartanak.

Október 23-án a Terror Háza Múzeumnál a Hősök falánál gyertyagyújtást tartanak, a Rákoskeresztúri új köztemetőben a 301-es parcellánál egész napos protokollmentes megemlékezés lesz.

Több kormánytag, közjogi méltóság külföldön vagy vidéken vesz részt ünnepi megemlékezéseken. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Szabadkán mond ünnepi beszédet. Ellenzéki pártok és civil szervezetek nemcsak megemlékezéseken vesznek részt, hanem a fővárosban megmozdulásokat is szerveznek. Délelőtt az MSZP és a Párbeszéd politikusai a Nagy Imre szobornál koszorúznak. Később ugyanitt a Demokratikus Koalíció is rendezvényt tart.

A II. kerületi Bem téren “Közös ellenzéki tüntetés a szabadságért, a korrupció ellen!” címmel szerveznek megmozdulást. A felszólalók között lesz az MSZP, a Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció, a Momentum Mozgalom képviselője, valamint civil politikusok is.

A Liberálisok az új köztemetőben tartanak megemlékezést.

A Jobbik idén a Bródy Sándor utcába, a Magyar Rádióhoz szervezte rendezvényét, míg a Corvin közben a Mi Hazánk Mozgalom tartja megemlékezését.

Az LMP a Szent Gellért téren tart megmozdulást.

Mindemellett országszerte számos településen tartanak helyi megemlékezéseket, koszorúzásokat. A rendezvények miatt országszerte és a fővárosban is több kerületet érintően lesznek forgalomkorlátozások.

Kapcsolódó cikkek