férfi a börtönben (illusztráció), forrás: pixabay.com

Hamis örökség ígéretével csapott be egyházi személyeket egy férfi

Hamis örökség ígéretével csapott be egyházi személyeket egy férfi

Vádat emeltek egy a férfival szemben, aki nemlétező örökség ígéretével ejtett tévedésbe különböző vallási felekezetekhez tartozó embereket és okozott kárt nekik. Erről tájékoztatta a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője pénteken.
Saághy Flóra közölte, a férfit üzletszerűen elkövetett csalással és közokirat-hamisítással, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolják.

A férfi – akit korábban 15 egyházi személy hasonló módszerrel történt megkárosítása miatt ítéltek el – a vádirat szerint 2017-ben megélhetését abból biztosította, hogy magát valótlanul szlovák közjegyzőnek adta ki, és e-mailben egyházi személyeket keresett meg. Az üzenetekben a vádlott valótlanul azt állította, hogy egy elhunyt a végrendeletében a vagyonát az egyházközösségre vagy annak egy képviselőjére hagyta. A férfi állítását azzal próbálta alátámasztani, hogy hamis közokiratokat – magyar, szlovák állami címeres, fejléces és bélyegzős közjegyzői vagy bírósági okiratokat – küldött. Ezt követően olyan ürüggyel, hogy az örökség átvételéhez még különböző díjak, illetékek, fordítási, közjegyzői és egyéb költségek megfizetése szükséges, a sértettektől különböző nagyságú pénzek átutalását kérte.

A vádirat szerint a vádlott ezúttal egy német, egy belga, valamint egy ukrán plébánost igyekezett megtéveszteni, tőlük csaknem másfél millió forintot csalt ki.

A harmadik sértett nem utalta át a tőle kért 200 eurót, hanem leveleit válasz nélkül hagyta. A vádemeléskor a korábbi ügyében vele szemben kiszabott, hatéves börtönbüntetését töltő vádlott bűnösségéről a Váci Járásbíróság fog dönteni.

Kapcsolódó cikkek