Szanyi Tibor

A szocialisták szerint hasznos lenne az uniós áfaszabályozás

A szocialisták szerint hasznos lenne az uniós áfaszabályozás

Az MSZP szerint a családokat és a kis- és közepes vállalkozásokat segítené, ha az Európai Unió 25 százalékban maximálná az általános forgalmi adó (áfa) kulcsát.

Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón ismertette: ha az Európai Tanács is rábólint az EP jelentésére, akkor az áfa általános kulcsának alsó határa 15, míg felső határa 25 százalék lesz. Hozzátette, a tagállamok az eddigi két kedvezményes áfakulcs mellett meghatározhatnak egy harmadik kedvezményes kulcsot is. Megjegyezte, az új szabályozás szűk körben határozza meg azt, milyen termékek nem tartozhatnak kedvezményes áfakörbe, ilyenek például a robbanómotoros járművek vagy az ékszerek. Közölte, az összes áfakulcsot figyelembe véve

egy 12 százalékos súlyozott átlag lesz kötelezően elérendő minden tagállamban.

A politikus, aki az áfakulcsok témaköréért volt felelős a javaslatcsomag elkészítésekor, azt mondta, változás az is, hogy nem a származási, hanem a rendeltetési ország áfája kerül a termékre. Értékelése szerint a nullás áfalehetőség megszűnése komoly csapás az áfacsalóknak, akik különösen az élelmiszeriparban vannak jelen.

Szanyi Tibor elmondta, becslések szerint az áfacsalások 50-150 milliárd eurós kárt okoznak a tagállamok költségvetéseinek. Megjegyezte, a magyar kormánynak sem kell kétségbe esnie azért, mert csökkentenie kell a 27 százalékos általános áfakulcsot, ugyanis az áfacsalások visszaszorulása bőven behozza a bevételkiesést.

“Az áfacsökkentés lenne az igazi családtámogatás”

– tette hozzá.

Az ellenzéki képviselő azt mondta, a jelentést az EP több mint 80 százalékos többséggel fogadta el, és támogatja az Európai Bizottság is. Várakozásai szerint – mondta -, a jogszabály-tervezetet megszavazza a tanács is, amely súlyozott többségi döntéssel határoz ez ügyben.

Kapcsolódó cikkek