Dobrev Klára

Dobrev Klára: álmom az Európai Egyesült Államok

Dobrev Klára: álmom az Európai Egyesült Államok

A Demokratikus Koalíció olyan Európai Egyesült Államokat szeretne, ahol van európai minimálbér és minimálnyugdíj, a polgároknak járó minimális egészségügyi ellátás és a hazai családi pótlékon felül járó uniós juttatás. Ezt mondta a DK európai parlamenti (EP-) listájának vezetője szerdán Tatabányán.

Dobrev Klára a fórumon hozzátette, az Orbán-kormány 2010 óta a családok tíz százalékának 40 százalékkal többet osztott vissza az ország javaiból, míg az alul lévő negyven százalék juttatásai nem nőttek.

“A rendszer arra épül, hogy sok embert tartsanak nyomorban”

– mondta, majd hozzátette, hogy kilenc éve nem nőtt a családi pótlék, az adókedvezmény pedig annak jó, akinek magas a bére. Úgy vélte, a gyermeket nevelő 1,4 millió családból 130-140 ezernek nyújt segítséget az új családtámogatási rendszer. A leszakadókat támogatná az európai családi pótlék, amely a hazai összegen túl érkezne és amelyet a DK is szorgalmaz.

Dobrev Klára szerint a kormány kampányával ellentétben nem bevándorlási, hanem kivándorlási válság van.
Az európai minimálbér bevezetésével lehetne visszatelepülésre ösztönözni a kivándoroltakat, ezt a kezdeményezést a franciák, a németek és a hollandok is támogatják – ismertette.

“Gazemberséget követett el a kormány a rokkantsági és a szolgálati nyugdíjak elvételével, ezreket tett földönfutóvá. Az intézkedés törvényellenes volt, ezt az Alkotmánybíróság és az Európai Bíróság is megállapította”

– jelentette ki a politikus, aki szerint azért kell Európai Egyesült Államok, hogy az ország lakóit megvédje az

“elnyomóvá vált kormányuktól”.

Emlékeztetett arra, hogy a 2030-ig szóló konvergenciaprogramban az Orbán-kormány egyetlen fillért nem tervez a nyugdíjasok helyzetének javítására.

Európai minimálnyugdíjat kellene bevezetni,

“persze Orbán ezt nem akarja, mert akkor emelési ígéretekkel nem lehetne megvásárolni a nyugdíjasok szavazatát”

– mondta.

Dobrev Klára úgy vélte, az egészségügy összeomlott, csak az abban dolgozók hivatástudata tartja életben. A probléma megoldását szerinte egy európai szinten meghatározott egészségügyi minimum jelentheti, amely minden polgárnak egyformán jár.

A politikus elmondta azt is, ha a kontinens népei összefognának a szociális Európa megvalósításáért, akkor 500 millió ember ereje rákényszeríthetné a nagy multinacionális cégeket arra, hogy tisztességes mértékű adót fizessenek, és az fedezné a szociális juttatások egységesítését.

Rónai Sándor, a DK EP-képviselőjelöltje úgy fogalmazott, Orbán ideje alatt Magyarország egyre távolabb került Európától, és azért van szükség változásra, hogy a jobb élet reményében ne kelljen kivándorolni az országból.

Molnár Csaba, a DK EP-képviselője szerint a vasárnapi szavazás útválasztási kérdés lesz, annak eldöntése: Európához tartozunk vagy “hozzáláncoljuk magunkat egy veszteshez, Orbán Viktorhoz, és kívül kerülünk az Európai Unión”.

Kapcsolódó cikkek