Dobrev Klára

Dobrev Klára: vissza kell állítani a nyugdíjak svájci indexálását

Dobrev Klára: vissza kell állítani a nyugdíjak svájci indexálását

A következő kormánynak kötelessége visszavezetni a nyugdíjszámítás svájci indexálását és mindenképpen folytatnia kell a nyugdíjkorrekciót. Ezt mondta a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje.

Dobrev Klára kedden a Nyugdíjasok Országos Képviseletének az idősek hónapja alkalmából rendezett konferenciáján szólalt fel. A politikus online közvetített beszédében azt mondta, nincs olyan sikeres társadalom Európában, amely hagyná kettészakadni a társadalmat. A kormányzati politikát bíráló EP-képviselő kijelentette, az ország versenyképessége és sikere azon is múlik, hogy az idősek hogyan élnek. Ma a magyar költségvetés európai átlag alatt költ nyugdíjakra, oktatásra, egészségügyre és szociális ügyekre – közölte.

Eközben a büdzséből “brutálisan” az európai átlag felett költenek egyedi gazdaságfejlesztési támogatásokra ami

“részben a korrupció leánykori neve Orbánéknál, részben pedig gyakorlatilag feleslegesen elégetett pénz”

– tette hozzá.

“Nem elviselhető, hogy Magyarországon vannak százezer forint alatti nyugdíjak”

– mondta, majd arról beszélt, olyan kormányt szeretne, amely pontosan tudja, hogy a nyugdíj egy törvényben rögzített járandóság.

“A svájci indexálás eltörlése miatt elképesztő veszteség érte a magyar nyugdíjasokat”

– állította.

“Ha kormányt alakítana, ezt a veszteséget akkor sem tudnák egy az egyben visszaadni, az áremelkedés és az elmúlt másfél év egészen különlegesen rossz élethelyzete azonban indokolja, hogy a nyugdíjasok egyszeri, 150 ezer forintos kárpótlást kapjanak”

– jelentette ki Dobrev Klára.

Az elmúlt években drámaian leépült az idősgondozás, az államnak azonban az a feladata, hogy jó minőségű, megfizethető és tisztességes idősotthonok legyenek Magyarországon. Be lehet vonni a piacot, de a szolgáltatás minőségét és árát az államnak garantálnia kell – szögezte le az ellenzéki politikus.

“Az otthonápolás, az idősgondozás tipikusan önkormányzati feladat, ezért az önkormányzatoknak célzottan kell ilyen forrásokat juttatni”

– közölte.

Dobrev Klára arról is beszélt, hogy a magyar egészségügy összeomlott, csak azért működik, mert vannak olyan orvosok és ápolónők, akik hivatástudatból életben tartják az ágazatot.

“Nem lehet egy országot jól kormányozni, ha az ember nem kéri ki azoknak a véleményét, akiket az intézkedések érintenek, az idősekkel kapcsolatos ügyek megoldásához is szükség van a folyamatos párbeszédre”

– emelte ki Dobrev Klára, hozzátéve, szándékában áll előkészíteni egy idősügyi törvényt.

Kapcsolódó cikkek