Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselõje, a párt árnyék-miniszterelnöke beszédet mond az árnyékkormánya tagjainak bemutatásán a budapesti Off Kultúrszövõgyár Rendezvényközpontban tartott sajtótájékoztatón 2022. szeptember 19-én, fotó: Kovács Anikó/MTI

Dobrev Klára: a magyar oktatás összeomlott

Dobrev Klára: a magyar oktatás összeomlott

A DK árnyék-miniszterelnöke szerint a magyar oktatás összeomlott, és "pár ezer igazán elhivatott pedagóguson múlik", hogy a gyerekek tanulnak valamit az iskolákban.

Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció szerdai, online is közvetített miskolci rendezvényén azt mondta, Európában Magyarországon érvényesül leginkább az az “igazságtalan, erkölcstelen és tényleg megvetni való elv”, hogy a szegény gyerekek rosszul, míg a gazdag gyerekek jól tanulnak.

“Ma a magyar oktatási rendszer odáig süllyedt a Fidesz kormányzása és Pintér minisztersége alatt, hogy nem csökkenti, hanem növeli a különbséget szegény és gazdag között”

– hangoztatta a politikus.

Dobrev Klára úgy fogalmazott, a magyar oktatás romjai alatt ott van több mint száznegyvenezer pedagógus, a gyerekek, a szülők és a nagyszülők is.

“Ehhez képest az Orbán-kormány úgy tesz, mintha semmi probléma nem lenne”

– tette hozzá.

Az árnyékkormány feladataként azt nevezte meg, hogy megmutassa, a magyar költségvetésben van pénz helyretenni a magyar oktatást. Amikor a szociáldemokrata fordulat után nekilátnak újjáépíteni a magyar oktatási és nevelési intézményeket, a legfontosabb, hogy visszaállítsák a pedagógusszakma megbecsülését – mondta. Olyan országban szeretne élni – jegyezte meg -, ahol négy-öt év múlva “hatalmas túljelentkezés” van az egyetemeken a pedagóguspályákra. Az EP-képviselő véleménye szerint az oktatási rendszer helyreállítása után a politikusoknak, a pedagógusoknak, a szülőknek és a gyermekeknek közösen kell kitalálniuk, milyen iskolát szeretnének. A gyerekeket egy “rohamtempóban változó” világra kell felkészíteni, ezért az iskola egy dolgot tehet: megtartja a tanulás képességét és készségét a gyerekekben – mondta.

Ehhez más tananyagokra, más eszközre, más kialakítású tantermekre lesz szükség, át kell alakítani a magyar iskolát, mely a pedagógusokkal, szülőkkel, gyerekekkel, politikusokkal és szakértőkkel együtt közös feladat lesz.

Dobrev Klára úgy fogalmazott, most az iskola “alattvalókat nevel”, egyetlen feladata, hogy kiszolgálja a gazdaságot. Szociáldemokrataként egyértelmű, hogy a közoktatás közfeladat és az adófizetők pénzéből fenntartott iskolákban nem tehető különbség gyerek és gyerek között, csak azért, mert más intézménybe járnak – hangoztatta. Megítélése szerint az iskola az egyetlen hely, amely “fel tud minket szabadítani a születési korlátaink alól”, a szabad és új gondolatok, valamint az “egészen rendkívüli teljesítmény” pedig csak szabadságban képzelhető el.
“Egy európai, szociáldemokrata Magyarország, ahol jó élni, ahol jó családot alapítani, ahová jó visszajönni Nyugat-Európából, csak egy szabad oktatás, egy szabad egyetem, egy szabad világ által teremthető meg” – jelentette ki a DK politikusa.

Kapcsolódó cikkek