Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselõje, a párt árnyék-miniszterelnöke (elöl, k) és az árnyékkormánya tagjai a budapesti Off Kultúrszövõgyár Rendezvényközpontban tartott sajtótájékoztatón 2022. szeptember 19-én. A felsõ sorban: Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere, a vidéki önkormányzatokért felelõs fõtanácsadó, Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester, önkormányzati árnyékminiszter, Oláh Lajos parlamenti képviselõ, környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminiszter, Gy. Németh Erzsébet, a DK alelnöke, szociális és nyugdíjügyi árnyékminiszter, Varju László, a párt alelnöke, energia- és rezsiügyi árnyékminiszter, Dávid Ferenc, a DK országgyûlési képviselõje, gazdasági árnyékminiszter, Benedek Szilveszter, a Veszprém megyei közgyûlésben dolgozó képviselõ, mezõgazdasági árnyékminiszter, Kálmán Olga parlamenti képviselõ, az árnyékkormány szóvivõje (b-j). Az alsó sorban: Komáromi Zoltán országgyûlési képviselõ, egészségügyi árnyékminiszter, Mustó Géza, a X. kerület rendvédelemért, közbiztonságért felelõs alpolgármestere, az árnyékormány belügyminisztere, Rónai Sándor, a DK EP-képviselõje, árnyék-külügyminiszter, Molnár Csaba, a DK ügyvezetõ alelnöke, árnyék-kancelláriaminiszter, Bodnár Zoltán árnyék-pénzügyminiszter, Arató Gergely parlamenti képviselõ, a kormányprogramért felelõs árnyékminiszter és Kordás László bér- és munkaügyi árnyékminiszter (b-j), fotó: Kovács Anikó/MTI

Dobrev Klára: a DK nemet mond a Fidesz megalázó, kizsigerelő törvényére

Dobrev Klára: a DK nemet mond a Fidesz megalázó, kizsigerelő törvényére

Az árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd európai parlamenti listavezetője az európai minimálbér-szabályozás vitáján szólalt fel a magyar Parlamentben.

Beszédében elmondta, a szabályozás arról szól szerinte, hogy nem lehet többé kizsigerelni a dolgozókat. Az Európai Parlamentben konzervatívok, baloldaliak, zöldek, liberálisok együtt szavazták meg a törvényt, mert megértették: nem lehet a munkásokat a végletekig kizsigerelni.

“Nem az emberek vannak a gazdaságért, a gazdaságnak kell szolgálni a tisztességes emberi életet. A munkavállaló nem egy csavar a gyár gépezetében”

– fogalmazott.

Dobrev Klára elmondta, öt évvel ezelőtt ezzel a programmal érkezett meg a magyar politikába európai parlamenti képviselőjelöltként.

“Emlékszem, ezekben a padsorokban itt ülnek azok az emberek, akik ezt lázálomnak, rémálomnak minősítették, hogy úgysem lesz belőle semmi. Egyedül Orbán volt az, aki megpróbálta megvétózni a jogszabályt, mert neki a multik, az oligarchák profitja fontosabb, mint hogy milyen béreket keresnek a magyarok. Miközben elszegényítik a magyar embereket, a milliárdosokat, az oligarchákat mérhetetlenül gazdaggá teszik. A Fidesz-kormánynak a milliárdosok, kastélyok, luxusszállók és jachtok fontosabbak, ezért nem hajlandóak tisztességes jövedelmekről, tisztességes minimálbérről szóló szabályt alkotni.”

Dobrev Klára azt is elmondta, a Fidesz törvénye az emberek megalázásáról, az éhbérért való dolgoztatásról, az emberek kizsigereléséről szól, ezért a Demokratikus Koalíció erre nemet mond.

“Aki Magyarországon tisztességes béreket szeretne, aki szerint szükség van erős szakszervezetekre, a Munka Törvénykönyvének pedig a munkásokat kell védeni az egészségtelen akkumulátorgyáraktól, a kizsigerelő főnököktől vagy tulajdonosoktól, annak Orbán egész rendszerének bukását kell célul kitűznie. Nekem ez a célom”

– zárta beszédét Dobrev Klára a párt közleménye szerint.

Kapcsolódó cikkek