illusztráció, fotó: pixabay.com

Már ennyi nagycsaládos anya mentesült az adófizetés alól

Már ennyi nagycsaládos anya mentesült az adófizetés alól

Tavaly mintegy 57 000 négy- vagy többgyermekes anya nem fizetett egyetlen fillér személyi jövedelemadót sem. Az Európai Unióban is egyedülálló a nagycsaládosokat segítő, magyar adómentesség, amely 2020-ban összességében 22 milliárd forintot hagyott az érintetteknél. Erről tájékoztatta a médiát Tállai András.

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte, hogy a családok 2011 óta egyre nagyobb összegű, és egyre többféle kormányzati támogatással számolhatnak.

“Míg 2010-ben, a Gyurcsány-Bajnai-kormány utolsó évében csupán 12 milliárd forintnyi kedvezményben részesültek a szülők, addig az idén a családoknál hagyott összeg eléri a 380 milliárd forintot”

– mondta Tállai András.

Tavaly újabb elemmel bővült a családi kedvezmények köre, 2020. január 1-jétől már egyetlen fillér személyi jövedelemadót (szja) sem kell fizetniük a kereső tevékenységből származó jövedelmük után azoknak a nőknek, akiknek négy vagy több gyermekük van – emlékeztetett az államtitkár. Kedvezőek a részletszabályok is. A mentesség ugyanis nem csak a vér szerinti gyermek után jár, és a már felnőtt gyerekeket is figyelembe kell venni.

Fontos az is, hogy az szja-mentesség nem zárja ki a családi kedvezmény igénybevételét.

“Az anya vagy a saját munkavállalói járulékából, vagy az apával közösen érvényesítheti a kisebbek után járó gyermekkedvezményt”

– ismertette.

Az adóhivatali adatokból kiderült, hogy hónapról hónapra egyre több négy- vagy többgyermekes anya élt az adómenteséggel. Az első hónapban, vagyis 2020 januárjában 38 000 februárban már 42 000 anya érvényesítette a kedvezményt az adóelőlegéből. Sokan – mintegy 12 ezren – csak a 2020-ról szóló szja-bevallásukban jelezték, hogy jár nekik a kedvezmény, és utólag éltek a mentességet kínáló szabállyal. Tavaly tehát 57 000 négy vagy többgyermekes anya mentesült az szja-fizetési kötelezettség alól – összegezte az államtitkár.

“A kormány családtámogató politikáját a koronavírus-válság sem tudta felülírni”

– hangsúlyozta Tállai András, majd arról beszélt, hogy a korábban bevezetett intézkedések tovább élnek, ráadásul a gyermekek után járó szja-kedvezmény és nagycsaládos anyák élethosszig tartó adómentessége révén soha nem látott összeg maradhat 2022-ben a családoknál, amelyet a családi adóvisszatérítés még tovább növelhet.

Ha ugyanis a gazdaság növekedése meghaladja az 5,5 százalékot, akkor a gyermekes családok – az átlagjövedelemig – a jövő év elején visszakapják az idén, szja címén befizetett adójukat.

2022. január 1-jétől pedig újabb mentesség lép életbe: a 25 évnél fiatalabbakat – az átlagbér mértékéig – szja-mentesség illet majd meg, amely nagyjából 300 000 fiatalt érinthet.

Kapcsolódó cikkek