Dobrev Klára

Most a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát támadja Dobrev Klára

Most a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát támadja Dobrev Klára

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara jelenleg nem szolgálja a vállalkozókat, hanem uralkodik felettük. Így fogalmazott a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje csütörtökön sajtótájékoztatón.

Dobrev Klára arról beszélt, hogy a kamarák akkor tudják betölteni a szerepüket, ha igazi önkormányzati szervek, ha a gazdaság szereplői azt érzik, hogy értük dolgoznak. Magyarországon azonban “bevezették a kötelező kamarai tagságot a kötelező befizetésekkel”, és ezért cserébe a vállalkozók szinte semmit nem kapnak – értékelt.

Az EP képviselő azt ígéri, hogy ha ő alakíthat kormányt 2022-ben, akkor eltörlik a kötelező kamarai tagságot és a kötelező tagdíjat.

Tarthatatlan, hogy “szétverik” az érdekegyeztetés rendszerét – folytatta. Hozzátette, az érdekegyeztetésben helye van a munkavállalóknak, a munkaadóknak és az államnak, de a kereskedelmi és iparkamarára más feladatok várnak a jövőben, a kamarának igazi gazdasági önkormányzatként működve, a költségvetésből finanszírozva kell megtalálnia a szerepét.

Dávid Ferenc, a DK gazdasági szakértője úgy fogalmazott:

“a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az elmúlt tíz évben nem a vállalkozók érdekeit szolgálta, a kamara és annak elnöke nem a vállalkozók oldalán áll, hanem valamelyik másik oldalon. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ‘végigasszisztálta az érdekegyeztető rendszer szétverését’, nem emelte fel szavát a vasárnapi boltzár ellen, és szó nélkül nézte végig a trafikújraelosztást is.”

Dávid Ferenc azt is mondta, a vállalkozói szféra nevében elvárták volna, hogy a válsághelyzetben ne szedjék be a kötelező regisztrációs díjat. Úgy látja, hogy a kamarai rendszert meg kell újítani, a kamara tevékenységét vállalkozói kontroll alá kell helyezni, a szervezetnek “semmi keresnivalója nincs az érdekegyeztetés asztalánál”.

Kapcsolódó cikkek