Dobrev Klára

DK: a választás után helyre kell állítani a párbeszédet a nyugdíjasokkal

DK: a választás után helyre kell állítani a párbeszédet a nyugdíjasokkal

Dobrev Klára azt ígéri, hogy ha az ellenzék nyeri a választást, akkor az új kormány helyreállítja azt a folyamatos párbeszédet a nyugdíjasszervezetekkel és nyugdíjasokkal, ami az elmúlt években mintha "teljesen eltűnt volna".

A Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője a “Becsüljük meg a végigdolgozott életeket!” elnevezésű pénteki, online konferencián azt mondta, hogy az elmúlt tíz évben drámaian csökkent az a pénzösszeg, amit a kormány a nyugdíjaskorúakra fordít. Hangsúlyozta, hogy 2010. előtt a GDP 10,5 százalékát költötték az idősek megsegítésére, ma ez alig több, mint hét százalék. 2010. előtt az elszegényedés kockázata a nyugdíjas korosztály 3,7 százalékát érintette, 2019-ben már több, mint 11 százalékát – tette hozzá.

A politikus arra is kitért, hogy 2010. előtt a magyar nyugdíjak vásárlóértéke jobb volt, mint a kelet-európai átlag, jelenleg azonban egy cseh, egy szlovén, egy lengyel, egy szlovák nyugdíjas több mindent tud venni a nyugdíjából, mint egy magyar.

Dobrev Klára úgy fogalmazott:

“a legnagyobb károkat az okozta, hogy 2010. után a kabinet nem állította vissza a nyugdíjszámítás svájci indexálását. 2022. után az egyik legfontosabb feladat az lesz, hogy ezt a szívtelen döntést megváltoztassuk”

– jelentette ki.

Szavai szerint úgy látszik, mintha az utóbbi tíz évben a kormány az országot “hasznos és haszontalan emberekre bontotta volna”.

“Aki a Fidesz vagy a kabinet szerint haszontalan, azoknak nem is jár pénz”

– tette hozzá.

Dobrev Klára felhívta a figyelmet, hogy az Európai Parlament elfogadta azt a dokumentumot, ami kimondja, hogy el kell kezdeni az európai minimálnyugdíj-szabályozás kidolgozását.

“Az Európai Bizottság pedig konzultációt indított az európai nyugdíjasok helyzetéről”

– hívta fel a figyelmet.

“Idősebbek nélkül nincs egészséges család és nincs egészséges társadalom”

– szögezte le a politikus.

“Mindenkinek kötelessége elősegíteni, hogy egy tisztességesen végigdolgozott élet után senkinek ne legyen olyan problémája, hogy miből vesz ennivalót, ha kiváltotta a gyógyszereit”

– közölte.

Az EP-képviselő végül azt mondta, amennyiben az ellenzéki pártok alakítanak kormányt, akkor az elsőrangú feladatának fogja tekinteni az ország és a nemzet egybentartását, és ebben kiemelt szerepe lesz annak, hogy visszaállítják az idősebb korosztály becsületét, tisztességét.

Kapcsolódó cikkek