Dobrev Klára

Dobrev Klára: Egy lépéssel újra közelebb kerültünk az európai minimálbérhez

Dobrev Klára: Egy lépéssel újra közelebb kerültünk az európai minimálbérhez

Az Európai Bizottság második konzultációját is elindította az európai minimálbérről. Olyan szabályozás várható, ami az erős szakszervezetekkel rendelkező országokban meghagyja a szakszervezetek jogait. Erről ír közleményében a DK.

“Azokban az országokban azonban, ahol tönkre tették az érdekképviseleteket, nagyon szigorú szabályok jönnek annak érdekében, hogy a mindenkori minimálbér elérje az átlagjövedelem legalább 60%-át. Szigorú szabályai lesznek a minimálbér évenkénti felülvizsgálatának, és annak is, hogy a kormányok ne tudjanak kiskapukon kibújni a minimálbér megfizetése alól.

A mostani konzultáció nyár végéig tart, szeptemberben elindul a jogalkotás, hogy 2021 már az új szabályokkal induljon.

Tudjuk, hogy a Fidesz, és Orbán Viktor nem akar európai minimálbért. Elképesztő vehemenciával, minden fronton támadják a terveket. Nekik megfelel az az állapot, hogy olcsó bérekkel kiszolgálják a multik, vagy épp a fideszes oligarchák érdekeit. A Demokratikus Koalíció nem akar ilyen országot. Mi hiszünk abban, hogy minden magyarnak jár tisztességes bér. Mi nem ígérünk, hanem vállalunk, a mai bizottsági bejelentéssel pedig egy lépéssel ismét közelebb kerülünk az európai minimálbér bevezetéséhez” – fogalmazott Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, az Európai Parlament alelnöke.

Kapcsolódó cikkek