fotó: pixabay.com

A Bethesda Gyermekkórházban is megszólalt a barokk muzsika

A Bethesda Gyermekkórházban is megszólalt a barokk muzsika

A Bach Mindenkinek Fesztiválba kapcsolódott be az intézmény, amelyet Johann Sebastian Bach születésnapja alkalmából rendeznek meg évről évre.

A zene olyan egyetemes nyelv, amely képes hidat teremteni az emberek és a kultúrák között, emellett a szeretet nyelve is, amely a családokat és az elesetteket is megszólítja – hangsúlyozta Csányi Péter, az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkár a koncert előtt. A helyettes államtitkár felidézte, hogy

a fesztivált immár ötödik éve rendezik meg, de ez az első alkalom, hogy egészségügyi intézményekben is megszólalhatnak az ingyenes produkciók.

A héten szerte az országban sok helyszínre eljut a program, sok kórházban felhangzik majd Bach zenéje – közölte a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója. Velkey György emlékeztetett: a fesztiválon a Bethesda Gyermekkórház lélegeztetőgép-vásárlásához gyűjtenek adományt.

A hétfői rendezvényen részt vett és a közönséget köszöntötte Páva Hanna, az ÁEEK főigazgató-helyettese, Kovács Zalán László fesztiváligazgató, tubaművész és Márta István zeneszerző, a Magyar Fesztiválszövetség elnöke.

A Bach Mindenkinek Fesztivál 71 település 250 helyszínén, egyebek mellett aluljárókban, tereken és templomokban mintegy háromezer fellépő művész közreműködésével valósul meg szerte a Kárpát-medencében március 16. és 25. között. A programok ingyenesek, de egyes koncertekre regisztrálni kell.

Hétfőn este a budapesti Rendőrségi Igazgatási Központban a Magyar Állami Operaház együttese ad koncertet Oberfrank Péter vezényletével, Szirtes Edina Mókus hegedűművész és Kovács Zalán László tubaművész közreműködésével. A Gödöllői Királyi Kastélyban március 23-án a Magyar Honvédség Tata Helyőrségi Zenekara lép fel Balázs Attila őrnagy és Medveczky Ádám dirigálásával, közreműködik Bábel Klára hárfaművész, Harcsa Veronika énekművész és Demeniv Mihály harmonikaművész.

A kulturális misszió mellett a fesztivál másik célja a Bethesda Gyermekkórház számára adományt gyűjteni, amellyel egy lélegeztetőgép vásárlását segítik.

A fesztivált 2015-ben rendezték meg első alkalommal azzal a céllal, hogy Johann Sebastian Bach művein keresztül kivigyék a klasszikus zenét az utca emberéhez.

Kapcsolódó cikkek