kórházi folyosó (illusztráció) forrás: pixabay.com

Kifogásolja az egészségügyi törvénytervezetet a Magyar Orvosok Szakszervezete

Kifogásolja az egészségügyi törvénytervezetet a Magyar Orvosok Szakszervezete

A Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) szerint a kormány egészségügy átalakítását célzó javaslata példa nélküli módon csorbítja az ágazati munkavállalók érdekeit és veszélyezteti a biztonságos betegellátást.

A szakszervezet közleményében tiltakozását fejezte ki, hozzátéve, a jelentős átalakítást eredményező szabályozást a kormány ismételten kellő idő és előzetes társadalmi vitára bocsátás nélkül, a hatástanulmányok ismertetését és az orvosok széles szakmai véleménynyilvánítását mellőzve akarja bevezetni.

Azt írták, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényben elkezdődött munkavállalói “jogfosztássorozat” e törvényjavaslattal tovább folytatódik.

A dokumentum jelen formájában súlyos károkat okozhat az egészségügyi munkavállalók számára, tovább mélyítheti az ágazat humánerőforrás problémáit – emelték ki, rámutatva arra, a javaslatban nem látják érvényesülni a munkavállalók és a betegek érdekeit. A szakszervezet eljuttatta aggályait az egészségügyért felelős államtitkárhoz, egyúttal közös érdekvédelmi platform létrehozására hívnak minden érintett érdekvédő szervezetet, kamarát, szakszervezetet, mert meggyőződésük, hogy csak együttes erővel vethetnek gátat a javaslat törvényerőre emelkedésének.

Kapcsolódó cikkek