illusztráció, fotó: pixabay.com

A magyar szecesszióval ismerkedhetnek meg a belgák

A magyar szecesszióval ismerkedhetnek meg a belgák

A magyar szecessziót a gödöllői művésztelep munkáin keresztül bemutató kiállítás nyílt a Gödöllői Városi Múzeum közreműködésével a brüsszeli Balassi Intézetben a Brussels Art Nouveau & Art Deco (BANAD) Fesztivál keretében csütörtökön.

Az intézet tájékoztatása szerint a tárlat a magyar szecesszió különleges szeletére kívánja felhívni a figyelmet, az életmódjában és művészetében is újat hozó gödöllői művésztelep bemutatásakor.

Képekkel illusztrálva röviden ismerteti Magyarország helyzetét és művészetét a 19-20. század fordulóján, ismertetve a korban alakuló más magyar művésztelepeket is.

Kiemeli a gödöllői művésztelepet, mint a magyar szecesszió legjelentősebb csoportosulását.

Felhívja a figyelmet a gödöllőiek művészetének sokrétűségére, hiszen képzőművészeti alkotásaik mellett híressé váltak iparművészeti műveikkel is, bútor- és textilművészetükkel, illetve épületdíszítő alkotásaikkal.

Kovács Tamás belgiumi magyar nagykövet megnyitóbeszédében kiemelte, a kiállítás hidat képez a belga Art nouveau és a magyar szecessziós törekvések és összművészeti elgondolások között.

Bejelentette, az egykori gödöllői művésztelepen alkotó Leo Belmonte kanadában élő örökösei a kiállítás hírére felajánlották Nagy Sándor tervei alapján, a francia művész Attila hazatérése a vadászatról című kárpitját a gödöllői múzeumnak.

“A kép a kiállítás után, száz év elteltével visszakerül Gödöllőre”

– közölte.

A fesztivál keretében a Magyar Preraffaeliták, Idealizmus és pragmatizmus a gödöllői művészek alkotásaiban címmel szombaton előadást tart Gellér Katalin, művészettörténész. Vasárnap délelőtt múzeumpedagógiai foglalkozást tartanak gyerekeknek, délután Őriné Nagy Cecília, a kiállítás kurátora tárlatvezetésével egyebekötött előadást tart a Balassi Intézetben. A kiállítás május 2-ig látható.

Kapcsolódó cikkek