forrás: deak17galeria.hu

Egy biológus és egy festőművész közös kiállítása

Egy biológus és egy festőművész közös kiállítása

Konok Tamás festőművész és Vásárhelyi Tamás biológus munkáiból nyílik kiállítás a budapesti Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában Tér-Mozgás-Játék címmel június 6-án.

A tárlat a két alkotó rendhagyó együttműködésének eredménye, Konok Tamás festőművész geometrikus elemekből és finom vonalakból építkező, absztrakt képeiből merít ötleteteket Vásárhelyi Tamás biológus, aki fizikai jelenségeken alapuló tárgyakat épít – olvasható a galéria közleményében.

Az alkotók együttműködése 2018-ban indult, amikor Vásárhelyi Tamás egy kiállításon látott több Konok-grafikához is készített játékokat. Az alkotók azóta egymást inspirálva alkotnak és rakták össze a Tér-Mozgás-Játék anyagát.

A kiállítás többek közt olyan kérdésekre keresi a választ, hogy a képzőművészet hogyan segítheti egy tudományos elv megértését, vagy máshogy tekintenek-e a látogatók egy statikus formára, miután látták azt mozgásban is.

fotó: pixabay.com

Konok Tamás a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas festő- és szobrászművész, a geometrikus absztrakció jelentős képviselője. Eredetileg zenésznek készült, később mégis a Képzőművészeti Főiskolára került, ahol Bernáth Aurél és Berény Róbert lettek a mesterei. 1958-ban Derkovits-ösztöndíjat nyert Párizsba, és a következő ötven évben a francia fővárosban élt és alkotott. Első önálló kiállítása a Galerie Lambertben nyílt 1960-ban.

Az építészettel való kapcsolata révén egy fokozatosan letisztuló formavilág jelent meg festészetében, amelyen a képtérből kifutó vonalak domináltak. 1970-től évente utazott Zürichbe és a Schlégel galériával együttműködésben számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt világszerte. A 2000-es évektől ismét Budapesten él és alkot.

fotó: pixabay.com

Vásárhelyi Tamás múzeumpedagógiai életműdíjjal kitüntetett biológus, rovarkutató, a természettudományos múzeumi tanulás úttörője Magyarországon. A Magyar Természettudományi Múzeumban megvalósított kiállításait az interaktivitásra törekvés mellett a saját tervezésű tudománykommunikációs eszközök használata jellemezte.

1985 óta tervez és készít játékos tanulásra alkalmas eszközöket, jelenleg is széleskörű szakmai tevékenységet folytat, kutatói és oktatói praxisa fókuszában a természettudományos ismeretterjesztés áll.

A Tér-Mozgás-Játék című tárlat július 12-ig látogatható.

Kapcsolódó cikkek