forrás: Pixabay

Átadták a Dizseri Tamás szeretetszolgálati díjat

Átadták a Dizseri Tamás szeretetszolgálati díjat

Mikos Borbála, a Bethesda Gyermekkórház orvosigazgatója kapta idén a Dizseri Tamás szeretetszolgálati díjat, amelyet csütörtökön Budapesten adtak át.

A díjat az alapító négy szervezet – a Magyarországi Református Egyház zsinata, a Dunamelléki Református Egyházkerület, a Hold utca református gyülekezet protestáns fóruma és a Bethesda Kórház Alapítvány – vezetőiből álló kuratórium évente egyszer ítéli oda.

Az elismerést azok kaphatják meg, akik kiemelkedő szeretetszolgálati munkát végeznek.

Az indoklás szerint Mikos Borbála a gyermekintenzív ellátásban végzett több évtizedes diakóniai szemléletű orvosi munkájáért, a krónikusan lélegeztetett beteg gyermekek otthoni ellátásának szervezéséért, a világ legkülönbözőbb részein katasztrófahelyzetekben, a református és a baptista szeretetszolgálat orvoscsoportjának tagjaként végzett, felekezeteken átívelő orvosi munkájáért kapta meg az elismerést. Mikos Borbálát továbbá a Ráckeresztúri Drogmisszió gondozottjainak nyári táboroztatásáért, az izomdisztrófiás gyermekek génterápiás kezeléséért, valamint a református egyház cigánymissziójának egészségügyi szolgálatában kifejtett munkájáért tüntették ki.
A Dizseri Tamás-díjat 2005-ben adták át először.

A díj Melocco Miklós szobrászművész irgalmas szamaritánust ábrázoló kisplasztikája.

Dizseri Tamás (1949-2003) orvos, gyermekgyógyász a Szegedi Orvostudományi Egyetemen doktorált 1974-ben. Ezután 1980-ig a Pécsi Orvostudományi Egyetem Gyermekklinikáján dolgozott, majd Érden volt gyermekorvos 1989-ig. Megszervezte a gyermek-egészségügyi alapellátást, a fogyatékos gyermekek napköziotthonát, Pest megye első családsegítő központját. 1989 és 1991 között Pest megye anya- és gyermekvédelmi, szociálisügyi főorvosaként dolgozott. 1992-ben a Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának igazgatója, később főigazgatója lett. 1988-2000-ben a Gödöllői Családóvó Nyári Egyetem egyik szervezője volt, a Johannita Lovagrend tagja. 2002-ben Széchenyi-díjat kapott a gyermekgyógyászat területén végzett kiemelkedő munkájáért.

Kapcsolódó cikkek