a református templom ajtaja, forrás: pixabay.com

Soltész Miklós: a református egyház bátorságát jelzi az óvodaépítési program

Soltész Miklós: a református egyház bátorságát jelzi az óvodaépítési program

A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerint a református egyház bátorságát jelzi az óvodaépítési program kezdeményezése, amit a katolikusok és az evangélikusok is követtek.

Soltész Miklós a Magyarországi Református Egyház országos óvodaprogramja keretében megvalósult berettyóújfalui Szivárvány Református Óvoda átadásán, a Tiszántúli Református Egyházkerület regionális zárórendezvényén hétfőn azt mondta, a program keretében az országban 66 óvodát adtak át, ebből 46 új építésű. A legtöbb intézmény a tiszántúli egyházkerületben épült – tette hozzá. Az egyház megvalósított programja ugyanakkor nemcsak fizikai, hanem lelki, szellemi építkezés – hangoztatta az államtitkár, megemlítve, hogy a református egyház 1999-ben nevezte el a régi óvodát a szivárványról, akkor,

“amikor még nem volt jele az újkori szivárványmozgalomnak”.

Hozzáfűzte, a szivárvány a szövetségkötés szimbóluma. Kérte és biztatta szülőket: “ne üljenek fel új szivárványos dolgoknak, azok a gyerekeket tönkreteszik”.

“Vegyük vissza a szivárvány értékét, jelét, mert az örök: több ezer éves, a teremtett világnak, a teremtett környezetünknek az alapja”

– hangoztatta.

Soltész Miklós kérte az óvodapedagógusokat, hogy a szülőkkel és a református egyházzal egységben és szövetségben, a szülőket pedig, hogy az óvoda dolgozóival és a református egyházzal, lelkészeivel szövetségben neveljék a gyerekeket.

“Ha ez sikerül, akkor mindenféle őrülettel, mindenféle, a teremtett világ elleni küzdelemmel szemben fel tudjuk venni a versenyt, a küzdelmet. Vállaljuk mind a családokért, mind a teremtett világért, mind a keresztény értékekért azt a szövetségkötést, amiért építjük ezeket az óvodákat”

– biztatta a berettyóújfalui óvoda átadásán jelen lévőket az államtitkár.

Fekete Károly tiszántúli református püspök jelezte, az országban 35 milliárd forintot fordítottak a beruházásokra, ebből egyházkerületükben 10,8 milliárd forintból 23 óvoda épült, illetve újult meg az elmúlt négy esztendőben. A püspök az óvodai munka alapjának a Jézustól tanult figyelmes, kereső és közösségteremtő szeretetet és a szelíd jószívűséget nevezte. Azt mondta, “az anyaszentegyházban a teremtő Isten mennyei örömének alanyai lehetünk”, az új óvoda birtokbavétele örömet szül, hozzájárul, hogy “az öröm ne zárványosodjon el”, hanem alapérzéssé váljon.

Vitányi István (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az óvoda a jövő közösségéé; akik óvodát építenek, bíznak a jövőben, jövőt építenek.

Muraközi István (Fidesz-KDNP), Berettyóújfalu polgármestere a település és a református egyház régmúltban gyökerező és ma is virágzó együttműködését méltatta. Hegymegi Enikő óvodavezető jelezte: az új egyházkerületi óvodában 4 csoportban 120 gyereket tudnak elhelyezni. A beruházás 769 millió forint kormányzati és zsinati támogatásból, 155 milliós egyházkerületi forrásból valósult meg az önkormányzat által adományozott területen.

Kapcsolódó cikkek