egyetemista (illusztráció), forrás: pixabay.com

Megnyílt a 95. debreceni nyári egyetem

Megnyílt a 95. debreceni nyári egyetem

Két év kényszerű kihagyás után ismét jelenléti formában rendezi meg a Debreceni Egyetem (DE) július 18. és augusztus 12. között hagyományos kurzusát, a nyári egyetemet. Ezt jelentették be a szervezők hétfőn sajtótájékoztatón.
Bartha Elek oktatási rektorhelyettes elmondta, 35 országból 108 hallgató vesz részt az idei, 95. debreceni nyári egyetemen, amelyet 1927 óta rendeznek meg.

Puskás István, Debrecen kulturális ügyekért felelős alpolgármestere – aki korábban tanított is ezen a kurzuson – úgy fogalmazott, hogy hihetetlen humán tőkét jelentenek az itt megforduló hallgatók, akik közül többeket ösztöndíjjal is támogat a város. Hozzátette: lehetőség ez Debrecen számára is arra, hogy megismertesse az ide látogatókat a város értékeivel, gazdag nyári programjaival.

Csatár Péter, a DE Bölcsészettudományi Karának dékánhelyettese a kurzus legfontosabb üzenetének azt tartja, hogy nyitottan, a magyar nyelven keresztül színes, tartalmas programokat kínálnak a világ minden tájáról érkezetteknek.

Szaffkó Péter, a nyári egyetem igazgatója elmondta, hogy míg korábban a német és az amerikai résztvevők voltak túlsúlyban, manapság a legtöbben Lengyelországból és Szlovéniából érkeznek, de most is jöttek olyan egzotikusnak számító országokból is, mint Szudán, Ecuador, Chile vagy Tunézia.

“A legfiatalabb diák 15, a legidősebb 75 éves; 47-en önköltségesek, 34-en Tempus-ösztöndíjasok, 27-en egyéb támogatással vesznek részt a kurzuson”

– ismertette.

A tanórákon kívül nyelvi fejlesztő, társalgást gyakorló sport- és kulturális programok is várják diákokat, de lesznek biciklitúrák Zelemérre és Pallagra, és ellátogatnak a debreceni zsidónegyedbe, Hajdúszoboszlóra, valamint a zsákai Rhédey-kastélyba is.

Kapcsolódó cikkek