Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (b) és Schiffer András ügyvéd, a Lehet Más a Politika korábbi társelnöke a 30 éve történt – rendszerváltás 1989/90 címû elõadáson a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) második napján az erdélyi Tusnádfürdõn 2019. július 25-én, fotó: Veres Nándor/MTI

Gulyás Gergely: a markáns, jobboldali, kereszténydemokrata pártok szerepeltek a legjobban az EP-választásokon

Gulyás Gergely: a markáns, jobboldali, kereszténydemokrata pártok szerepeltek a legjobban az EP-választásokon

Ezt állapította meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Tusnádfürdőn egy kerekasztal-beszélgetésen. A miniszter arról is beszélt, hogy az ellenzék válságban van, ellenzékváltó hangulat jellemző Magyarországon.

Gulyás Gergely kifejtette, a Fidesz az Európai Néppárton belül a legjobb eredményt érte el. A miniszter ugyanakkor a veszélyt abban látta, a jobboldalon hozzászoknak, hogy minden választást megnyernek, és már csak a győzelem mértéke a kérdés.

‘Most a demokráciában a lehető legnagyobb támogatás áll a magyar kormány mögött’

– állapította meg, hozzátéve: a markáns, jobboldali, kereszténydemokrata, konzervatív álláspontot képviselő és ezért leginkább támadott pártok érték el a legjobb eredményt az EP-választásokon.

A magyar ellenzék viselkedését értékelve rámutatott: mindig azt gondolják, ennél rosszabb már nem lehet a helyzet, de úgy tűnik, az eddigi állapotot is sikerül “megdönteni”. Úgy látta,

az ellenzék válságban van, és inkább ellenzékváltó hangulat jellemző Magyarországon.

A választáson az a két párt erősödött meg, amelyik a legszélsőségesebb, illetve a legújabb formáció – fűzte hozzá, kiemelve, az, hogy ezek képviselői hogyan viselkednek Brüsszelben, azt a magyar választópolgároknak kell megítélniük.

“A Demokratikus Koalíció (DK) nemcsak Magyarország, hanem Európa egyik legszélsőségesebb pártja, Dobrev Klára mégis az EP-alelnöke lehet. A Fidesz-KDNP nem viselkedett vele úgy, mint ahogy a DK és az ellenzék viselkedett a kormánypártok jelöltjeivel”

– állapította meg a miniszter.

Ursula von der Leyen új bizottsági elnökről azt mondta, a Visegrádi Négyeknek nem volt az az ambíciója, hogy egyedül jelöljenek elnököt. Az volt a cél, hogy olyan elnök legyen, aki alkalmas annak a koordinációs feladatnak az ellátására, amelyet egy bizottsági elnöknek el kell látnia.

“Nem hátrány az sem, ha értesült arról, hogy 2004 óta tíz új tagállam csatlakozott az unióhoz, és azóta is újabb három. Politikai előéletében nincs olyan, ami kizárná, hogy eredményesen lássa el feladatát”

– jegyezte meg.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (b) és Schiffer András ügyvéd, a Lehet Más a Politika korábbi társelnöke (k) vitája Mráz Ágoston Sámuel, a Nézõpont intézet vezetõje moderálásában a 30 éve történt – rendszerváltás 1989/90 címû elõadáson a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) második napján az erdélyi Tusnádfürdõn 2019. július 25-én, fotó: Veres Nándor/MTI

Megismételte, jó lenne, ha az Európai Néppárt a keresztény értékekhez a jövőben vissza tudna térni. A Fidesz néppárti tagságáról azt mondta: nyitottak a viszony rendezésére, ha erre a másik oldalról is megvan a nyitottság.

“A néppártnak az a legjobb, ha a Fidesz a tagja marad, és ma úgy látja, talán a Fidesznek is jobb, ha a néppárt tagja”

– fogalmazott.

Martonyi János korábbi külügyminiszter azt mondta: Európa valójában folyamatosan választ, az unió 27-28 tagállama közül minden évben van valahol parlamenti voksolás.

“Az igazi európai választások ezek, a nemzeti parlamenti választások”

– állapította meg Martonyi.

Magyarország szempontjából is várható több sorsdöntő voksolás az elkövetkező hónapokban, például Lengyelországban és Ausztriában – jegyezte meg.

“Ugyanakkor ez volt az első olyan parlamenti választás, ahol európai szintű kérdések is befolyásolták a voksolókat”

– jegyezte meg Martonyi János.

Úgy látja, hogy a magyar választók üzenete egyértelmű volt az EP-választásokon, és ez az irányadó. Nagyon erős parlamenti csoport alakulhatott, kiegészülve a határon túli magyar pártok képviselőivel; a magyar nemzet szempontjából tehát ez egy jól sikerült választás volt – összegzett.

Az igazi döntéshozatal azonban az Európai Tanács kezében van, és fontosnak nevezte magyar szempontból, hogy ez így is maradjon. Az Európai Parlament a politikai, ideológiai, pártviták színtere.

A csúcsjelölti rendszert nem tartotta jónak és demokratikusnak, azt el kellene felejteni, de az is abszurdum, hogy a vesztes párt jelöltjét akarták a legfontosabb posztra helyezni – jegyezte meg. Üdvözölte, hogy ezt sikerült megakadályozni, és kiemelte a magyar miniszterelnök szerepvállalását.

Ursula von der Leyen személyiségét rokonszenvesnek nevezte, és pozitív várakozásainak adott hangot.
Vincze Lóránt EP-képviselő (RMDSZ) kiemelte: az elmúlt 15 év legjobb választási eredményét érték el, ez nem csupán a párt érdeme, azt mutatja, hogy van értelme, értéke a közösségi politizálásnak.

“Számukra az EP nem a legfontosabb intézménye az uniónak, de a leglátványosabb európai küzdőtér”

– jegyezte meg. Azt rendkívül fájdalmasnak nevezte, hogy a felvidéki magyarságnak nem lesz képviselője az EP-ben. Jelezte, minden támogatást meg kívánnak adni, ezért a Magyar Közösség Pártja korábbi szakértőjét a brüsszeli kabinetjében alkalmazni fogja a jövőben is.

Ursula von der Leyen jelölésével összefüggésben kiemelte: ennek két jó üzenete mindenképpen van, a Juncker-bizottságnak vége, és Timmermans nem lesz bizottsági elnök.

Kapcsolódó cikkek