Orbán Viktor: össze kell tartani, ez a V4 sikerének titka

Orbán Viktor: össze kell tartani, ez a V4 sikerének titka

Ha a V4 a következő 30 évben is eredményt akar elérni, össze kell tartani, ez a siker titka. Ezt mondta a miniszterelnök szerdán Krakkóban, a visegrádi csoport csúcstalálkozóján.

A visegrádi országok (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) miniszterelnökei és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a V4 megalakulásának 30. évfordulója alkalmából egyeztetettek. A tanácskozáson tartott sajtótájékoztatón Orbán Viktor a közmédia kérdésére kiemelte: hűség és szolidaritás kell ahhoz, hogy a V4 betölthesse a hivatását a jövőben is. Úgy látja, Szlovákiának kulcsszerepe, stratégiai szerepe van az együttműködésben, ez a térkép alapján nyilvánvaló, de azért is, mert Magyarország csak Szlovákiával szomszédos a visegrádi országok közül. Közép-Európa északi és déli részét Szlovákia köti össze.

A miniszterelnök hangsúlyozta, nagy jelentősége van, hogy továbbra is együtt maradjanak, egység legyen közöttük.

Kifejtette, most a 30. évfordulót ünnepelik, de több száz évre emlékeznek vissza, mert az első visegrádi együttműködést sok száz éve hozták létre a közép-európai államok akkori vezetői, és ez a történelmi távlat adja ezen együttműködés komolyságát.

“A térség sikeres, ez adja a mostani együttműködésnek a történelmi távlat mellé a jelenkori érvényességét”

– fogalmazott.

Orbán Viktor felidézte, 30 éve tagja volt annak a parlamentnek, amely felhatalmazást adott az akkori magyar kormánynak a visegrádi együttműködésre, emlékszik a vitákra, az emelkedett megszólalásokra, arra, amikor mindenki úgy gondolta, hogy a jövő a közép-európai együttműködésben van. Komoly bajok voltak akkor, de volt idejük és erejük, hogy az egyik első parlamenti gesztussal a közép-európai együttműködést erősítsék meg – fűzte hozzá, majd azt hangsúlyozta,

hogy ez az európai gazdaság legdinamikusabban fejlődő régiója.

A miniszterelnök a koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni vakcina kérdéséről elmondta: Magyarországnak mindennél fontosabb szempont a gyorsaság, gyorsan kell vakcinát szerezni a megfelelő biztonsági előírások betartásával és hatékonysági garanciákkal, és az árnál fontosabb a gyorsaság. Kijelentette, depolitizálni kellene a vakcina kérdését, mert vannak “geopolitikai viták, történelmi és ízlésbeli különbségek”, de ezeket nem a vakcináról szóló vitában kell kifejezni.

“Egyfajta vakcina van: az, amelyik gyorsan és hatékonyan meggyógyítja az embereket, és átpolitizálni ezt a kérdést, amikor emberek életéről van szó, felelőtlenség”

– mondta.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a közép-európai országok tudják, hogy vannak náluk sokkal nagyobb országok, de azokkal is versenyképesek akarnak lenni, és ez akkor lehetséges, ha egy lépéssel megelőzik őket.

“Ezért most a válság utáni gazdasági újraindításról is beszéltek, és fontos megosztani egymással a politikai és gazdasági intézkedések tapasztalatait”

– mutatott rá.

Közölte, szoros konzultációra van szükség, mert az újraindítás nem automatikus, hanem komoly kormányzati munkát igényel.

Orbán Viktor szerint a V4 szerencsés, mert két korábbi pénzügyminiszter is van a visegrádi miniszterelnökök között, remélhetőleg az ő tapasztalataik visszaköszönnek egy sikeres gazdasági újraindítási politikában. Megjegyezte, hálás Charles Michelnek, amiért részt vesz a találkozón, akiben “értő szellemre és nyitott fülre” találtak.

“A Benelux-államok együttműködése mindig inspiráló volt a V4-nek”

– tette hozzá.

Charles Michel Belgium kormányfője volt, mielőtt az Európai Tanács elnökévé választották.

Kapcsolódó cikkek