forrás: Pixabay.com

Gulyás Gergely: sikeres volt a védekezés, nem lesznek vásárlási idősávok

Gulyás Gergely: sikeres volt a védekezés, nem lesznek vásárlási idősávok

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a kormányinfón sikeresnek nevezte a védekezés, miután 98 nap után véget ért a veszélyhelyzet. Bejelentette: eltörlik a vásárlási idősávokat.

“A rendkívüli jogrend jóval rövidebb volt, mint Európa országainak többségében, a kormány időben tudott döntéseket hozni, és a járvány megjelenéséhez képest jóval korábban hozott fontos korlátozó intézkedéseket, mint például az olaszok, a belgák vagy a spanyolok”

– fejtette ki.

A rendkívüli jogrend tette lehetővé az azonnali és hatékony cselekvést – jelentette ki a miniszter, köszönetet mondva az operatív törzs tagjainak, különösen

Müller Cecília országos tisztifőorvosnak, továbbá az egészségügyi és a szociális szféra dolgozóinak, tanároknak, rendőröknek, katonáknak, kormányhivatali dolgozóknak.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, a védekezés azért lehetett sikeres, mert nemzeti egység alakult ki, és “új fejlemény”, hogy ez az ellenzék nélkül is létrejöhetett. A kormány politikai egyetértést szeretett volna, de tudomásul kellett venni, hogy az ellenzék ehhez nem tudott hozzájárulni – mondta.

Hozzátette, a védekezésben részt vevők nemtelen támadása, az ország külföldi lejáratása és “kamuvideók” készítése morálisan is elfogadhatatlan, alantas cselekedet.

A Miniszterelnökség vezetője reményét fejezte ki, hogy nem tér vissza a koronavírus, jelezte ugyanakkor, a második hullám reális veszély. Azt azonban szeretnék, hogy ha ismét veszélyhelyzet lesz, akkor legyen politikai egység is.

Közölte, a mostantól érvényes járványügyi készültséget hat hónapra hirdették ki, és háromhavonta vizsgálják felül.

Gulyás Gergely bejelentette: mostantól eltörlik a vásárlási idősávokat, a maszkhasználat szabályai viszont maradnak. Kiemelte: úgy látják, a maszkhasználat elegendő védelmet biztosít az időseknek, ezért döntöttek így.

Azt mondta, az operatív törzs továbbra is működik, és a kórházak irányítási rendje is változatlan.

Hangsúlyozta, az Európai Bizottság azt javasolta – és a kormány álláspontja is az -, hogy mihamarabb lehetővé kell tenni a határok átjárhatóságát az uniós tagállamok között.

“Magyarország ennek megfelelő döntéseket hozott”

– fűzte hozzá.

Míg korábban úgy tűnt, a migráció megállt, a májusi adatok már aggasztóbbak, de remélhetőleg a határok átjárhatósága nem jelenti azt, hogy ne lehetne tartani a határok védelmét – közölte.

Hozzátette, Magyarország képes megvédeni a határait.

A miniszter kifejtette: a védekezés első szakaszán túl vagyunk, és ha mindenki továbbra is betartja az intézkedéseket, csökkenni fog az aktív fertőzöttek száma, de ha ebben változás lesz, szigorításokra lehet szükség. Úgy vélte, ha lesz második hulláma a járványnak, arra a várakozások szerint szeptemberben, októberben kerülhet sor. A nyári meleg várhatóan lassítja a járvány terjedését, így azzal számolnak, hogy az aktív fertőzöttek száma összességében csökkenni fog a következő hetekben, ezért is fontos a megmaradt intézkedések betartása – közölte.

Kitért arra is, hogy a gazdasági intézkedésekkel 1,2 millió magyar munkavállaló munkahelyét sikerült megvédeni

Hangsúlyozta, ahogy várható volt, a munkaerőpiacra és a gazdaság teljesítményére is komoly hatással volt a járvány elleni védekezés miatti teljes leállás. A gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzések eltérőek, a kormány a Pénzügyminisztérium által jelzett 3 százalékos recesszióval számol – mutatott rá. Hozzátette,

mivel a költségvetés tervezésekor nem erre számítottak, ez nagy mértékben csökkenti a költségvetés mozgásterét.

Gulyás Gergely a kormány nevében együttérzését fejezte ki Kárpáti György és Benedek Tibor elhunyt olimpiai bajnokok családjának, azt mondta, a magyar sportéletet rendkívüli veszteség érte a távozásukkal.

A miniszter kérdezték arról, hogy Pálinkás József, az Orbán-kormány korábbi minisztere gyűjtést indított a Lánchíd felújítására, és Facebook-bejegyzésében azt írta,

unja a kicsinyes és méltatlan vitákat.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott, egyetért, ők is unják a kicsinyes és méltatlan vitákat. Kiemelte, a főváros kifejezetten jó anyagi helyzetben van, Tarlós István korábbi főpolgármester több mint 200 milliárdos tartalékkal adta át Budapest vezetését, és csak államkötvényben mintegy 180 milliárd forint áll rendelkezésre. Ehhez képest egy fővárosi feladathoz – a korábbi megállapodásnak megfelelően – a kormány továbbra is biztosít 6+1 milliárd forintot. Nem látja, mi az oka annak, hogy nem kezdődik meg a Lánchíd felújítása, hacsak az nem, hogy Karácsony Gergely szívesebben folytat politikai vitát – fogalmazott.

Igyekeznek minden ponton a jó együttműködést fenntartani, ami Budapest érdekét szolgálja, de azt érzékeli, hogy a főváros sokkal inkább keresi a vita lehetőségét – jegyezte meg.

Karácsony Gergely azon felvetésére, hogy a Fidesznek kilenc év sem volt elég a Lánchíd felújítására, a miniszter úgy reagált: most időszerű a híd felújítása, amelyet időben tervezett meg a korábbi fővárosi vezetés. Hozzátette: most már ugyanakkor minden késedelem jelentősen megdrágítja a beruházást.

Az augusztus 20-ai tűzijáték költségeiről azt mondta, először arról kell döntést hozni, megtartják-e.

Jelezte, július közepén értékelik a járványügyi helyzetet, és ha biztonságosan megtartható a tűzijáték, akkor megrendezik. Hozzátette, ha újra akarják indítani a gazdaságot és a turizmust, akkor kifejezetten szerencsés lenne egy komoly augusztus 20-ai ünnepség, nemcsak Budapesten, hanem a megyei jogú városokban is, ami nem csak a tűzijátékra koncentrálna, hanem több napig tartó rendezvényekre.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kisadózó vállalkozások tételes adója(kata) átalakítására vonatkozó felvetésre  azt mondta,egyetért, hogy annak szerkezetét, az igénybe vevők körét érdemes lenne áttekinteni.

A jelenlegi helyzetben azonban a gazdasági stabilitás a legfontosabb, ezért úgy döntött a kormány, most nem változtatnak a szabályokon.  A kárpátaljai magyar kisvállalkozások megsegítéséről szólva felhívta a figyelmet, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium 25 milliárdos pályázati kerettel támogatja azokat a magyar vállalkozásokat, amelyek határon túli beruházásokat valósítanak meg. Arról, hogy nem hiányzott-e a koronavírus-járvány idején, hogy Magyarországnak saját légi fuvarozó társasága legyen, azt mondta,

jobb lenne, ha lenne Malév, de egy Magyarország nagyságú országnak nem feltétlenül van saját légiflottája.

“Ha nyílna piaci lehetőség, érdemes lenne megfontolni, de ilyet most nem látnak”

– közölte.

A Ferihegyi gyorsvasút megépítéséről azt mondta: az megvalósítható uniós forrásokból is. Az időpontról úgy nyilatkozott, minél előbb, annál jobb. A következő hétéves uniós költségvetési kereteket néhány hónap múlva fogják tudni – jelezte.

A Malév GH megszűnését úgy kommentálta: gazdasági döntés született.

A kukaholding finanszírozásával a kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzéséhez az államnak évente legalább 50-60 milliárd forinttal hozzá kell járulnia. Hozzátette, lehet, hogy más kormány megtenné, de a jelenlegi kabinet nem fog rezsidíjat emelni.

A Churcill-szobor összefirkálásáról és a Black Lives Matter mozgalomról azt mondta, a szobor összefestése helytelen és elfogadhatatlan, ebben egyetértenek Karácsony Gergellyel.

“Az Amerikából induló és Nyugat-Európában is gyökeret eresztő mozgalom céljából és tevékenységéből egyenesen következik, ami történt”

– értékelt.

A gyöngyöspatai szegregációs bizniszt megakadályozó törvényjavaslatról elmondta:  a kártérítésre vonatkozó jogerős ítélettel nem tudnak mit tenni,  azt végre kell hajtani. A jövőben  ha  hasonló eset történik – ha személyiségi jogsértést követ el az iskola vagy a fenntartó – oktatásban kell a kártérítést megállapítani.

“Győztesei nincsenek a történetnek, csak vesztesei, még ha látszólag a pernyertesség a másik oldalon áll”

– mondta.

A Szeviép ügyre vonatkozó kérdésre válaszolva helyesnek nevezte, hogy a bírósági szervezeten belül teljes körű vizsgálatot rendeltek el az ügyben. Hozzátette, e vizsgálat és az ügyészég véleménye dönti el, hogy történt-e bűncselekmény.

A Színművészeti Egyetem autonómiáját féltők aggályait a miniszter úgy kommentálta, az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat éppen a magyar állam beleszólási lehetőségét szünteti meg, hiszen a jövőben egy kuratórium dönthet majd a működésről.

Arra a felvetésre, hogy a kuratóriumba bekerülhetnek a kormány képviselői is, Gulyás Gergely azt mondta: ezt nem nagyon tudja elképzelni, mert a kormányban jogász van, de színész nincsen. Bár lehet, hogy jó lenne, ha lenne – jegyezte meg.

Dobrev Klárának Nagy Imre újratemetésével kapcsolatos kormányoldalt bíráló kijelentéseit úgy kommentálta, Dobrev Klára arcátlanságban akar versenyezi a saját férjével.

“Mi voltunk azok, akik 1989 után Nagy Imre emlékét teljes körűen és  korrekt módon ápoltuk, a jelenlegi miniszterelnök első nagy sikerű szereplése éppen Nagy Imre és mártírtársainak újratemetése volt, ehhez képest Dobrev Klárának kétségkívül van köze ehhez az évfordulóhoz, mert ha nagyapja nem végezteti ki Nagy Imrét, akkor ez nincsen”

– fogalmazott.

Hozzátette, nem gondolja, hogy bárki felelne a nagyapja cselekedeteiért.

Ugyanakkor – folytatta – ha valaki mindenféle megjegyzés nélkül, saját nagyapjához való viszonya bemutatása nélkül, vagy időnként még azt is mentegetve, tőlünk félti Nagy Imre emlékét,

“az a pofátlanság olyan mértéke, ahol Gyurcsányné Gyurcsánnyal tud versenyre kelni”.

A tranzitzónát érintő határozatról szólva elmondta: egy európai uniós döntést hajtottak végre, ami az Emberi Jogok Európai Bírósága döntésének ellentmond. Meg kellett szüntetni a tranzitzónákat, amelyeknél értékelése szerint jobb, humánusabb az európai érdekeket is védő megoldás nincs. A nem európai uniós környező tagállamokban a fővárosokban a nagykövetségeken lehet ezentúl benyújtani a menedékre vonatkozó kérelmeket – erősítette meg.

Kitért arra is, a jövőbeni német elnökség alatt egy másik vita ki fog nyílni az elosztással összefüggésben.

A visegrádi országok álláspontja egyértelmű: ebben – migránsok átvételével – részt venni nem fognak – rögzítette. Úgy látta, a nyilatkozatok többsége ezt inkább tiszteletben tartja és rugalmas szolidaritást vár. Lehetőségként említette még a hot-spotokat, azaz az unió területén kívül a migrációs útvonalakon kihelyezett központok létrehozását a menekültügyi kérelmek elbírálására.

Jelezte, a genfi előírásokon és a humanitárius szabályokon túlmenő szabályokat nem lehet Magyarországra kényszeríteni.

Közölte azt is: mintegy 800 menekült van az ország területén, akik megkapták a menekültstátuszt. További felvetésre elmondta: hazánk képes megvédeni külső határait, de miután Európa határait is védik, indokolt lenne az unió hozzájárulása.

Az Európai Bíróság civiltörvénnyel kapcsolatos csütörtökön reggel megjelent ítéletéről Gulyás Gergely azt mondta, az Európai Bíróság ítéleteit eddig is tiszteletben tartották.

Ugyanakkor jelezte, az ítéletet át kell tanulmányozni, ezért a következő kormányinfóra ígért részletes jogi választ. Megjegyezte, a korábbi főtanácsnoki vélemény a fontos ügyekben a magyar államnak adott igazat és az alkalmazott intézkedést tartotta csak jogsértőnek.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter az egészségügyre vonatkozó kérdésekre válaszolva elmondta, felkérték az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy mérje fel, milyen kórházi finanszírozási igény merül fel a koronavírus-járvány miatt elmaradt műtétek pótlásával kapcsolatban.

Hangsúlyozta, a kormány készen áll arra, hogy az elmaradt beavatkozások anyagi feltételeit biztosítsa. Jelezte azt is, a 65 év feletti orvosok foglalkoztatásához nincs szükség külön engedélyre, ők is részt vehetnek a kórházi munkában. Az egészségügy átalakítására vonatkozó kérdésre válaszolva hangsúlyozta, a kormány nem az ágyszámkapacitás felől közelít ehhez a kérdéshez. Hozzátette, nem ágyból van sok, hanem rosszul vannak elosztva az aktív és a rehabilitációs ágyszámok, így ezek átcsoportosítására sor kerülhet, akár úgy is, hogy az így rehabilitációs ággyá alakított aktív ágyak visszaalakíthatók legyenek járvány idején.

Az operatív törzset és Müller Cecília tisztifőorvost érő kritikákról azt möndta, azokat a támadásokat ítélte el, amelyek a politikába akarták bevonni a tisztifőorvost.

Hangsúlyozta, Müller Cecília kiválóan látta el szakmai munkáját, ezért tisztelet és megbecsülést érdemel. További kérdésre a miniszter hozzátette, indokoltnak tartaná, hogy Müller Cecília kitüntetést kapjon.

A Pesti úti idősotthonban történtekre vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely megerősítette, az eddigi vizsgálatok a fenntartó felelősségét állapították meg, a fővárosi önkormányzat viszont fellebbezett, így a magyar bíróság mondhatja ki az ügyben a döntést.

Kitért arra is, a digitális oktatást jól vizsgázott, és bár remélik, hogy a járvány második hullámában nem lesz szükség iskolabezárásra, az a helyes, hogy ha kell, az oktatási rendszer át tudjon állni digitális tanrendre.

A MÁV ideiglenes járatcsökkentésével kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta,

az elmúlt időszakban voltak olyan járatok is, amelyek utas nélkül közlekedtek, ezért indokolt volt az új vasúti menetrend.

“A MÁV ugyanakkor vizsgálja az igényeket, és ha szükséges, van lehetőség korrekcióra”

– közölte.

A klímaberendezések szabályozására vonatkozó kérdésre azt felelte, gyakori hatósági ellenőrzések várhatók, mert a légkondicionálók biztonságos működése kulcsfontosságú a megelőzésben.

 

Kapcsolódó cikkek