Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester (k) az önkormányzati választások eredményváró rendezvényén a budapesti 400 Bárban 2019. október 13-án, fotó: Balogh Zoltán/MTI (archív)

Brüsszelben tárgyalt a főpolgármester

Brüsszelben tárgyalt a főpolgármester

Karácsony Gergely az elmúlt napokban Brüsszelben tárgyalt az Európai Bizottság képviselőivel a Budapest számára elérhető uniós forrásokról.

A főpolgármester csütörtöki Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy mások mellett találkozott Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért felelős biztosával, Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosával, valamint Didier Reynders, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosával. A megbeszéléseken szó esett a budapesti tervekről, hogy hogyan lehet megteremti a város energiafüggetlenségét, és hogyan lehet zöld beruházásokkal jelentősen csökkenteni a rezsit – ismertette a politikus.

Karácsony Gergely szerint Magyarország súlyos gazdasági helyzetbe került a háború és a kormány választási kampányban folytatott “őrületes pénzszórása” miatt.

Ezért különösen nagy szükség lenne az uniós helyreállítási alapból Magyarország számára elérhető sok milliárd euróra, az Orbán-kormány azonban nem tud hozzáférni ezekhez a forrásokhoz, ugyanis nem hajlandó eleget tenni az EU részéről támasztott antikorrupciós feltételeknek,

“amelyek biztosítanák, hogy az EU-s támogatásokból ne Mészáros és Tiborcz luxusvillái épüljenek tovább”

– írta a főpolgármester.

Kiemelte, az Orbán-kormány ellen folytatott jogállamisági eljárás keretében egy olyan megállapodás létrejöttéhez próbálja hozzásegíteni Magyarországot, amely biztosítja a jogállamisági elvek érvénybe lépését, “meggátolja az EU-s pénzek ellopását”, és megakadályozza “a kivéreztetett magyar önkormányzatiság teljes tönkretételét”.

“A fővárosi tervek készen vannak, uniós pénz is van rá bőven, most már csak az kell, hogy az Orbán-kormány jogállami módon kormányozzon”

– zárta bejegyzését Karácsony Gergely.

Kapcsolódó cikkek