Karácsony Gergely fõpolgármester, az ellenzéki miniszterelnök-jelölti elõválasztáson induló politikus, a Párbeszéd társelnöke beszédet mond a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen meghirdetett tüntetésen a Parlament elõtt, a Kossuth Lajos téren 2021. június 5-én, fotó: Balogh Zoltán/MTI

Karácsony Gergely: a Fudan-üggyel kezdjük Magyarország visszafoglalását a hatalomtól

Karácsony Gergely: a Fudan-üggyel kezdjük Magyarország visszafoglalását a hatalomtól

Ezt mondta a főpolgármester szombaton a fővárosi Kossuth Lajos téren, a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen meghirdetett demonstráción.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson induló politikus, a Párbeszéd társelnöke azt mondta, megállítják a IX. kerületbe tervezett Fudan-beruházást, és minden olyan ügyben kiállnak, amelyben a kormány a 99 százalék helyett az 1 százalékos kiváltságos érdeket fogja képviselni. Karácsony Gergely közölte, Magyarországon a legnagyobb probléma most a jelenlegi hatalom, amelynek nincsen erkölcsi célja.

“A Fudan-ügy a Fidesz végső és teljes erkölcsi öngyilkossága”

– fogalmazott a főpolgármester, majd hozzátette, ez az ügy leleplezi, hogy “minden szavuk hazugság”, “minden ragaszkodásuk értékekhez valójában csak ravaszkodás”, valamint “számukra semmi sem szent”. Karácsony Gergely szerint a Fudan-ügy arról szól, hogy  “uralkodhatnak-e Magyarországon olyanok, akik a politikát uralkodásként fogják fel szolgálat helyett; lehet-e az országban olyan kormány hatalmon, amelynek számára az országból csak a hatalom a fontos”.

“A Fudan-ügy arról szól, hogy ez a tízmilliós kis ország végre dönthet-e a saját sorsáról, hogy leszünk-e igenis szabad nemzet”

– közölte.

A főpolgármester szerint a kínai egyetem ügye

“a napnál világosabban mutatja, hogy ez a kormány a nemzet szuverenitása alatt a saját szuverenitását, a szabad rablását érti”.

Karácsony Gergely kitért arra is, a kormány nem él azzal a lehetőséggel, hogy a koronavírus-járvány által meggyötört Magyarországot, a magyar társadalmat és gazdaságot az Európai Unió visszatérítendő támogatásával “húzza ki a gödörből”, mert nem akarnak eladósodni. Ugyanakkor bármikor eladósodnak akkor, ha

“orosz vagy kínai érdekekben kell a magyar adófizetők pénzéből eladósodni”

– mondta.

A főpolgármester hangsúlyozta, nem a kínai emberek és nem Kína ellen tüntetnek, bár “egy világ választ el minket”, amikor emberi jogokról, demokráciáról beszélünk.

“De megvan nekünk a magunk baja a diktátorokkal”

– fűzte hozzá.

Karácsony Gergely kiemelte, a Diákváros miatt gyűltek össze, és azért, mert nem akarnak 500 milliárd forintból a magyar adófizetők pénzén felépített kínai elitegyetemet. Hangsúlyozta azt is, nem akarják, hogy Magyarországon a múlt újra és újra legyőzze a jövőt.

“Nem akarunk kompország lenni, ki akarunk kötni biztonságban a nyugati parton”

– fogalmazott.

Karácsony Gergely arra kérte a résztvevőket, hogy vegyenek részt a Fudan Egyetemről indított konzultációban, az ellenzéki előválasztásban, támogassák az azon győztes jelölteket, jövő tavasszal jelentkezzek szavazatszámlálóknak, majd jövő áprilisban az országgyűlési választáson menjenek el szavazni.

Baranyi Krisztina (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), Ferencváros polgármestere a Fudan Egyetemet közpénzből létrehozott magánvállalkozásnak nevezte, és kiemelte, ők a Diákváros felépítésére szerződtek, mert az a magyar egyetemeken tanuló, vidékről felvett és rászoruló hallgatóknak épülne.

“Kína még a saját trójai falovát is a mi pénzünkön építi meg”

– fogalmazott, majd mindenkit arra buzdított, hogy vegyen részt a IX. kerületi önkormányzat Fudan Egyetemről indított konzultációján.

Jámbor András, a tüntetés főszervezője, ellenzéki országgyűlési képviselőjelölt azt mondta: sok ilyen apró tettre van szükség annak meggátolásához, hogy az adófizetők pénzéből és egy hitelből olyan elitegyetemet hozzanak Magyarországra, amelyen magyar diák valószínűleg nem fog tanulni, és amely “elszipkázza” a legjobb tanárokat a magyar egyetemekről. Közölte, megakadályozzák, hogy eltöröljék a Diákváros projektet.

Bereczki Áron (Hallgatói Szakszervezet) közölte:

“az országot eladósító elit egyetem nem a miénk, és sosem lesz az, mert kizárólag az elit érdekeit szolgálja. Számunkra az elitegyetem illúzió, a mi valóságunk jelenleg a Magyarországon tomboló válság”

– jegyezte meg.

Gede Márton és Őze Sándor aktivisták lakhatási szervezetek nevében követelték, hogy a kormány vonja vissza az önkormányzati lakások privatizációjára vonatkozó törvénymódosító javaslatot, és kezdjenek állami bérlakásépítésbe. Felszólalásuk végén közösen skandálták:

“lakhatást, demokráciát, jogállamot!”.

A “Tüntetés a Diákvárosért, a Fidesz ellen!” címmel meghirdetett tüntetés résztvevői a Kodály körönd és a Hősök tere között gyülekeztek, majd az Andrássy úton, az Erzsébet téren, az Akadémia utcán és a Széchenyi téren át vonultak a Kossuth térre.

A tér közepét azok foglalták el, akiknek volt védettségi igazolványuk, a többiek a kordonon kívül eső területeken gyűltek össze a tér szélső oldalainál.

A demonstráción több ellenzéki politikus, illetve országgyűlési képviselő is részt vett, köztük Komjáthi Imre (MSZP), Szabó Tímea és Burány Sándor (Párbeszéd), Fekete-Győr András (Momentum Mozgalom) és Szél Bernadett (független), de előzetesen jelezte a részvételét az LMP több politikusa is.

Kapcsolódó cikkek