Karácsony Gergely, a Párbeszéd fõpolgármester-jelöltje Budapest mindenkié! címmel kampányindító sajtótájékoztatót tart a Fõvárosi Közgyûlés épületének udvarán az V. kerületi Városház utcában 2019. január 10-én, fotó: Bruzák Noémi/MTI (archív)

Karácsony Gergely: a Főét szerint is kompenzálnia kell a kormánynak a főváros bevételkiesését

Karácsony Gergely: a Főét szerint is kompenzálnia kell a kormánynak a főváros bevételkiesését

A Fővárosi Idősügyi Tanács után a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács (Főét) is azon az állásponton van, hogy Budapest csak akkor tudja magas színvonalon ellátni fontos közfeladatait, ha a kormány kompenzálja az iparűzésiadóbevétel-kiesését. Ezt írta a főpolgármester szerdán a Facebook-oldalán.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott, a budapesti munkaadók és a munkavállalók is egyetértenek abban, hogy

“a kormánynak kompenzálnia kell a fővárosi önkormányzat bevételkiesését”.

A főpolgármester bejegyzése szerint a Főét szerdai ülésén tájékoztatást adtak az iparűzési adó kormány általi elvonása miatt bekövetkező forráskiesés várható nagyságáról és lehetséges következményeiről.

Karácsony Gergely közölte, a tanács munkavállalói és munkáltatói oldala egyetértett abban, hogy ez az elvonás jelentős további forrásvesztést okoz a fővárosi önkormányzatnak.

“A válság miatti feszített költségvetési helyzetben olyan lépésekre kényszerítené az önkormányzatot, amely jelentős kihatással lehet a vállalkozások és a lakosság által igénybe vett infrastruktúrára és közszolgáltatásokra”

– fogalmazott.

Kapcsolódó cikkek