Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester (k) az önkormányzati választások eredményváró rendezvényén a budapesti 400 Bárban 2019. október 13-án, fotó: Balogh Zoltán/MTI

Karácsony Gergely: nincs Budapest vagy vidék

Karácsony Gergely: nincs Budapest vagy vidék

Nincs Budapest vagy vidék, az önkormányzatoknak pártállástól függetlenül össze kell fogniuk "a kormány sarcpolitikája" ellen. Erről írt Karácsony Gergely hétfőn Facebook-oldalán Lázár János nyilatkozata kapcsán.

Lázár János fideszes országgyűlési képviselő, volt kancelláriaminiszter hétfő reggel a Hódmezővásárhely-Szeged vasútvillamos első utasokat szállító szerelvényén újságírók előtt arra hívta fel a figyelmet. Az elmúlt húsz évben a fejlesztési források kétharmadát Budapest használta fel, és csupán egyharmadát a vidék. Budapest hagyjon levegőt az országnak! – szólította fel a főváros vezetését a kormánypárti politikus. A főpolgármester reagálásában úgy fogalmazott, Lázár János a “bicskázást” ajánlja a magyar településeknek, hogy “dűlőre jussanak ezzel a kormánnyal, és megkapják a számukra járó, törvényben foglalt állami normatívát”.

“A magyar politika talán legmérgezőbb megnyilvánulásai azok, amelyek ellentétet próbálnak kelteni Budapest és a vidék között”

– fűzte hozzá Karácsony Gergely.

“Nincs Budapest vagy vidék. Csak vidék és Budapest van”

– szögezte le a főpolgármester.

A megyei jogú városok ellenzéki és kormánypárti polgármestereinek közös kiállása megmutatja, hogy a kormány sarcpolitikája megerősíti és összetartja az önkormányzatokat, méretüktől és pártállásuktól függetlenül az ott élők érdekében.

Nemény András, Szombathely polgármestere és Péterffy Attila, Pécs polgármestere közösen kezdeményezte, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetsége küldjön javaslatot a kormánynak, amelyben kompenzációt kérnek, többek közt az iparűzési adó felezése miatt – olvasható Karácsony Gergely Facebook-oldalán.

Kapcsolódó cikkek