Karácsony Gergely (archív)

Karácsony Gergely: a főváros továbbra is segítséget ajánl az oltási program felgyorsításához

Karácsony Gergely: a főváros továbbra is segítséget ajánl az oltási program felgyorsításához

Ezt közölte a főpolgármester kedden a Facebook-oldalán.

A főváros, más önkormányzatokhoz hasonlóan újra és újra a segítségét kínálja a védőoltások beadásának felgyorsítása érdekében a kormánynak,

“helyet és munkaerőt adnánk, ha hagynák”

– írta a főpolgármester, majd hozzátette:

“de nekünk az is jó, ha ideadják a vakcinákat, és engedik, hogy megoldjuk magunk a budapestiek oltásának felgyorsítását”.

Karácsony Gergely hangsúlyozta:

“a kellő mértékű átoltottságig továbbra is szükség lenne tömeges tesztelésre, kontaktkutatásra, tiszta és világos kommunikációra”.

A főpolgármester azokra a kérdésekre válaszolva, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ bejelentése – régiónként eltérő korlátozó intézkedések bevezetése lehetséges, valamint Budapesten és Pest megyében van a legtöbb fertőzött – jelenti-e azt, hogy a fővárosra vonatkozó újabb korlátozó intézkedéseket tervez a kormány, azt válaszolta: egyelőre ilyen szándékról nem kaptak tájékoztatást. A főpolgármester szerint érdemes azonban alaposan elemezni a fertőzöttségi adatokat, és reméli, hogy a kormányban is megteszik, mert ez elengedhetetlen a jó döntéshez. A számok mindenekelőtt tragikusak az egész országban és nagyon aggasztóak Budapesten is – szögezte le, ugyanakkor azt írta:

az, hogy a fővárosban és Pest megyében van a legtöbb fertőzött, nem sokat mond, hiszen itt élnek a legtöbben.

Közölte: Európában több helyen vezettek már be régiónként eltérő intézkedéseket. Ehhez gyakorta a tekintélyes német Robert Koch Intézet iránymutatását veszik alapul: a 100 ezer lakosra eső heti 100 fertőzött fölött egy adott régió vagy ország nem tudja kontrollálni a járványt, ezért kell korlátozásokat bevezetni. Budapest ebből a szempontból a 400-600 közötti sávban van, a legtöbb megyével együtt. Pest megye, Fejér, Győr, Nógrád a 600-800 közötti sávban és két megye, Somogy és Komárom a 800 fölötti sávban az általa ismert legutóbbi statisztikák alapján – tette hozzá.

“A helyzet tehát mindenhol nagyon rossz, vagyis egyáltalán nem megnyugtatásnak szánom a tényt, hogy az országon belül mégsem a legnépesebb Budapesten a legrosszabb”

– olvasható a főpolgármester bejegyzésében.

Kapcsolódó cikkek