Karácsony Gergely (archív)

Karácsony Gergely: a kormány újranyitja a Városliget-csatát

Karácsony Gergely: a kormány újranyitja a Városliget-csatát

A főpolgármester szerint Orbán Viktor kormánya megpróbálja felülírni a budapesti választói akaratot és a miniszterelnök adott szavát. Karácsony Gergely szerdán a Facebook-oldalán reagált a Városligetre vonatkozó, kedd este megjelent kormányrendeletre.

A főpolgármester azt írta: ők tartják magukat a programjukhoz, elveikhez, és ha úgy kell, megküzdenek érte.

“Zuglói polgármesterként és főpolgármester-jelöltként is nagyon világossá tettem, hogy a Városligetben nem szeretnék több betont”

– fogalmazott Karácsony Gergely, hozzátéve, hogy főpolgármesteri programjában szó szerint az szerepelt:

“biztosítjuk a zöldterületek jogszabályi védelmét. Megtiltjuk a zöldterületek építési területté való átnyilvánítását”.

Erre szavazott a budapestiek többsége, ezt a programot hajtják végre – hangsúlyozta.

Karácsony Gergely azt írta, volt egy röpke pillanat, amikor a miniszterelnök elfogadni látszott a választói akaratot. Akkor azt mondta: amit a Fővárosi Közgyűlés nem akar, az nem lesz. Ennek nyomán a testület már két határozatban világossá tette, hogy aminek az építése nem kezdődött el a Városligetben, az már ne épüljön ott meg. Beton helyett maradjon meg a zöldfelület, ezt akarják – nyomatékosította.

A főpolgármester úgy fogalmazott, hogy

“az éjjel megjelent kormányrendelet szerint a miniszterelnök kimondott szava semmis”.

A Városliget közpark. A közparkok a törvény szerint beépítésre nem szánt területek. A kormány megy szembe Magyarország törvényeivel és Orbán Viktor adott szavával – írta. Hozzátette:

“ennek a folyamatnak az lenne a vége, hogy kormányzati enklávé alakulna a Várból. Mindezt úgy, hogy a Városliget további beépítésének költségei az elmúlt hetekben is majd megháromszorozódtak. A Nemzeti Galéria áttelepítésére szánt költségek már most meghaladják a 70 milliárdot és hol van még a vége? Ennyi pénzből minden egyes budapestinek, a csecsemőtől az aggastyánig ingyenes koronavírus tesztet lehetne biztosítani, legalább kétszer”

– írta Karácsony Gergely.

A főpolgármester közölte: a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésére olyan javaslatot terjeszt, amely a programjuknak, az elveiknek és az egy évvel ezelőtt kinyilvánított választói akaratnak felel meg.

“Ehhez minden körülmények között ragaszkodunk”

– zárta bejegyzését a főpolgármester.

A kedden késő este megjelent kormányrendelet lényege, hogy a hatályba lépése után a főváros nem módosíthatja a rendeletbe emelt városligeti építési szabályokat, amelyek többek között rögzítik a parkban felépítendő épületek körét, valamint azt is, hogy a Városligetben a beépítés legnagyobb megengedett mértéke 7 százalék, a legnagyobb párkánymagasság 25 méter, a zöldfelület legkisebb mértéke pedig 65 százalék kell legyen, és ebből a teljes értékű zöldfelületnek el kell érnie a 61 százalékot.

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa azt mondta, hogy a kormányrendelet nem jelent változásokat a beruházás folytatásában, és minden tekintetben a jelenleg hatályos szabályozást tartja fenn.

Hozzátette, a főváros részéről tervezett módosítás megszüntette volna az érdemi párbeszéd lehetőségét is, a kedden megjelent kormányrendelettel viszont megmaradt a dialógus esélye.

Kapcsolódó cikkek