Karácsony Gergely (archív)

Ezek az új főpolgármester első döntései

Ezek az új főpolgármester első döntései

Az újonnan összeülő Fővárosi Közgyűlés egyik első döntése az lesz, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt. Ezt mondta a megválasztott főpolgármester szerdán az egyik nagy hírportálnak adott interjújában. Karácsony Gergely elmondta azt is, a bérletek árát csökkentené, felmondaná a fővárosi patkányirtási szerződést és már alakuló ülésen visszavonatná a Római-parti mobilgáttal kapcsolatos döntéseket.

A vasárnap megválasztott ellenzéki politikus a Liget-projektről elmondta, a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén módosítják a városligeti építési szabályzatot.

“Ez a szabályzat nem teszi majd lehetővé, hogy a Városligetben új épület építési engedélyt kapjon”

– tette hozzá.

A Párbeszéd politikusa azt mondta, csak a sajtóhírekből tudja, hogy a Néprajzi Múzeum megkapta már az engedélyt, de a Nemzeti Galériának nincs engedélye. Karácsony Gergely közölte, a projekt részeként megépült játszótérnek és az Olof Palme-ház megújulásának örül, de “kapitális baromságnak” tartja az új épületek felépítését.

Beszámolt arról is, hogy az első alakuló ülésen visszavonják a Római-parti mobilgát megépítéséről szóló döntéseket.

Arra a felvetésre, hogy korábban stadionépítési tilalmat hirdetett, az új városvezető elmondta, a jelenlegi jogszabályok vétójogot biztosítanak a főpolgármesternek, ezzel élni is fog. Karácsony Gergely a főváros patkányirtással kapcsolatos szerződésről azt mondta, jogszerű megoldást kell találni, az ő javaslata az, hogy bontsák fel szerződést és az új közbeszerzés lezárultáig bízzák meg a korábbi szolgáltatót a feladattal arra hivatkozva, hogy közegészségügyi veszélyhelyzet van.

“A veszélyhelyzetet a katasztrófavédelemnek kell megállapítania”

– tette hozzá.

Beszélt arról, hogy egységes parkolási rendszert, egységes koncepciót kell kialakítani a fővárosban. Szerinte a kerületek partnerségét kell megnyerni az egységes rendszer kialakításához, jelenleg ugyanis ők üzemeltetik a parkolást, amelyből hatalmas bevételük van.

Elmondta, több önkormányzat kiszervezte a parkolás üzemeltetését; szeretné elérni, hogy fővárosi rendeletalkotással tiltsák meg, hogy a jelenlegi szerződéseiket a kerületek meghosszabbíthassák. Karácsony Gergely azt monda, továbbra is szeretné elérni, hogy 14 éves korig ingyenes legyen a BKV, de egyelőre nem látják még a cég pénzügyi helyzetét.

“Ebben a költségvetési évben hatról hét évre emelik azt a korhatárt, amíg a gyermek ingyenesen utazhat a tömegközlekedésen”

– ígérte.

Rögzítette azt is, hogy a bérletek árát nem emelik, sőt csökkenteni akarják, mert szeretnék az embereket az éves bérlet megvásárlására ösztönözni. A turisták körében népszerű napijegyek esetében merülhet fel emelés – közölte.

A Lánchíd felújításáról közölte, gyanítja, hogy Tarlós István (Fidesz-KDNP) távozó főpolgármester helyesen döntött akkor, amikor leállította a felújításra kiírt pályázatot, mert az túl volt árazva. Megjegyezte, a 3-as metró középső szakaszánál is ez a helyzet.

“Pénteken lesz az első munkanapja, akkor tud ezeknek a közbeszerzéseknek utánanézni”

– jelezte.

Kitért arra is, hogy a budai rakpartot jelenleg nem látja kiválthatónak, a pesti rakpartot azonban – első lépésként hétvégente – szeretnék lezárni és a gyalogosoknak, a bringásoknak odaadni. Hosszú távon azt szeretné, ha a pesti rakpartot teljes mértékben tehermentesíteni tudnák.

Karácsony Gergely szerint a belváros autómentesítését lépésenként kell megtenni, amikor a P+R parkolók építésével és a forgalomcsökkentéssel úgy állnak, akkor a behajtási díjról érdemi társadalmi párbeszédet kell kezdeni. Elmondta, a stockholmi modell mintájára átmenetileg vezetik majd be a dugódíjat, amely megtartásáról később népszavazás dönt.

Az ingyenesen az aluljárókban osztogatott Lokál című napilap sorsát firtató kérdésre az mondta, az egyik első döntésként a BKV-t utasítani fogják a lappal kötött szerződés azonnali felmondására, és amennyire lehet, tiltani fogják ennek “a gyűlöletkeltő propagandának” a közterületi osztogatását is.

Karácsony Gergely elmondta, a BKK megmarad és a fővárosi cégvezetőket nyilvános pályázaton választják ki. Arról is beszélt, hogy már a mostani télen szeretne javítani a hajléktalanokat befogadó helyek állapotán, illetve megnyitni más lehetőségeket. Ebben az ügyben látványos előrelépést várni nem lehet, reméli, hogy a ciklus végére sokkal kevesebb embernek kell utcán élnie – fejtette ki.

A színházigazgatói pályázatokról elmondta, mindenki kitöltheti mandátumát, és nyilvános pályázaton választják majd ki az új igazgatókat.

Hozzátette, a tao-rendszer átalakítása után nehéz helyzetbe került magánszínházaknak pályázati alapot hoznak létre. A Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP színeiben indult főpolgármester koalíciós kormányzásra készül, és elmondta, három vagy négy helyettese lesz. Közölte, csütörtökön állománygyűlés lesz a Fővárosi Önkormányzatnál, ahol elmondja, mindenkinek lesz fél éve arra, hogy együtt dolgozzon az új vezetéssel, és ha annak végén úgy látja, tudnak közösen küzdeni a programja megvalósításért, mindenkinek lesz helye.

Kapcsolódó cikkek