Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd fõpolgármester-jelöltje az õszi önkormányzati választásról tartott budapesti sajtótájékoztatón a Szabadság híd pesti hídfõjénél 2019. július 5-én, fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Karácsony Gergely: megtiszteltetés Budapesten fogadni Ferenc pápát

Karácsony Gergely: megtiszteltetés Budapesten fogadni Ferenc pápát

Öröm és megtiszteltetés, hogy szeptemberben Budapesten fogadhatjuk Ferenc pápát. Ezt írta a főpolgármester hétfőn a Facebook-oldalán.

“Erdő Péter bíboros, érsek kezdeményezésére főpolgármesterként én is levélben hívtam meg Ferenc pápát a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Sokakkal együtt várom a találkozást”

– fogalmazott Karácsony Gergely.

A főpolgármester szerint manapság talán Ferenc pápától lehet és érdemes a legtöbbet tanulni. Nem csak hitről, emberségről, hiszen a klímavédelem és a környezetvédelem terén is az egyik legprogresszívebb programot fogalmazta meg korábbi enciklikájában – írta, maj hozzátette, legutóbb a “legjobb politikáról” is figyelemre méltó, akár iránymutatásnak is beillő gondolatokat írt. A populizmussal szemben – “amelyben mi élünk” – a popularizmust javasolja.

“A populizmus valójában visszaél a népakarattal, bár állandóan arra hivatkozik, a felhatalmazást egyéni, önös érdekek érvényesítésére, anyagi haszonszerzésre használja”

– áll a főpolgármester bejegyzésében.

A popularista politika viszont mindenki számára lehetőséget biztosít, hogy saját képességét fejlessze, az emberi méltóságra összpontosít, amelyet nem rendel alá pénzügyi szempontoknak, és védelmezi a munkát mint a társadalmi élet legfontosabb dimenzióját.

A szegénységet pedig a szolidaritás és a szubszidiaritás, vagyis a helyben meghozott döntések alapján, az önkormányzatiság erősítésével kezeli. Az állandó megosztottság, a háborús retorika helyett az együttműködésben, a partnerségben hisz – írta.

“Nagyon közel állnak hozzám ezek a gondolatok is”

– tette hozzá Karácsony Gergely.

Kapcsolódó cikkek