Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester (k) az önkormányzati választások eredményváró rendezvényén a budapesti 400 Bárban 2019. október 13-án, fotó: Balogh Zoltán/MTI

Karácsony Gergely: a kormány elkeni a járvánnyal kapcsolatos adatokat

Karácsony Gergely: a kormány elkeni a járvánnyal kapcsolatos adatokat

A vakcina megérkezése új szakaszt nyithat a koronavírus-járvány elleni védekezésben, de ehhez az kell, hogy az emberek bízzanak a hatóságokban, és beoltassák magukat. Ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester hétfőn Facebook-oldalán.

“Bizalmat azonban csak a polgáraival őszintén beszélő kormány tud kiérdemelni. A magyar kormány viszont mindent megtesz azért, hogy elkenje a járvánnyal kapcsolatos adatokat”

– fogalmazott a főpolgármester.

Karácsony Gergely közölte, a kormány hiába titkolta, mivel az európai statisztikai hivatal adataiból kiderült, hogy Budapesten feleakkora volt a járvány miatti halálozás, mint az ország egészében.

Azt írta, alig lehet tudni valamit a halálozási adatok területi eloszlásáról, pedig azoknak alapvető fontosságuk lenne a védekezésben. A hivatalos honlap csak Budapest adatait közli külön, nyilván azért, mert a járvány első hullámban a fővárosban magas volt a halálozás, és ezt “a fővárosi vezetés nyakába lehetett varrni” – vélekedett a politikus.

Hozzátette, viszont jelenleg ennek az ellenkezője történik, a budapesti halálozási adatok sokkal jobbak az átlagosnál, és “a kormány persze erről hallgat”.

“A kormány hallgat arról is, hogy valószínűleg sokkal többen veszítették életüket a járvány miatt, mint az a koronavírus-statisztikában szerepel. A korábbi évekhez képest ugyanis jóval többen haltak meg ezekben a hónapokban – mi más oka lehetne ezeknek a pluszhalálozásoknak, mint a járvány és a járvány miatt leterhelt egészségügy problémái?”

– írta.

Karácsony Gergely kiemelte, a magyar statisztikai hivatal nem közli a halálesetek területi eloszlását, az európai statisztikai hivatal viszont igen.

És ezek az adatok megdöbbentőek szerinte.

“Egyes megyékben a járvány tetőzésekor csaknem kétszer annyian haltak meg, mint az előző évek azonos időszakában, míg máshol, például Budapesten, ennek a töredékét látjuk”

– közölte a főpolgármester.

Kapcsolódó cikkek