forrás: pixabay.com

Pedagógusok Szakszervezete: a kormány állítsa vissza a sztrájkjogot

Pedagógusok Szakszervezete: a kormány állítsa vissza a sztrájkjogot

Közleményt fogadott el a PSZ ezen a hétvégén ülésező XXXIV. kongresszusa Hajdúszoboszlón, amelyben összefoglalták követeléseiket.

Az Összefogunk, folytatjuk, nem félünk! című dokumentum szerint – amelyet szombaton juttattak el a médiának – a PSZ egyebek mellett követeli, hogy a kormány és a parlament “állítsa vissza az oktatásban dolgozók sztrájkjogát, fejezze be a pedagógusok megfélemlítését”. Ismételten követelik – írták -, hogy a kormány azonnal emelje a pedagógusok bérét, rendezze a nevelést-oktatást segítő munkatársak, technikai dolgozók, valamint a szakképzésben foglalkoztatottak bérét is, a szakképzés pedig legyen ismét a köznevelés része. Önálló oktatási minisztérium kell – szögezték le.

Követeléseik között szerepel, hogy a miniszterelnök nevezzen ki olyan,

“az oktatás minden területéhez értő kormánybiztost, akivel megkezdhető a szakmai párbeszéd az oktatás alapvető átalakításáról, a pedagógushiány megszüntetéséről, a közoktatás modernizációjáról, a Nemzeti alaptanterv átdolgozásáról, a diákok óraszámának csökkentéséről”.

A központosítás megszüntetése, az oktatási intézmények és a pedagógusok szakmai autonómiájának visszaállítása, a szabad tankönyvválasztás, az intézményvezetők jogkörének visszaállítása ugyancsak a PSZ követeléseinek része. A PSZ kongresszusán elfogadott dokumentumban hangsúlyozták: nem hagyják, hogy a jövő nemzedékét feláldozza a magyar kormány.

Kapcsolódó cikkek