A Pfizer és a BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal teli ampullái a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án, fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Koronavírus: zökkenőmentes az idősek beoltása Miskolcon és Székesfehérváron is

Koronavírus: zökkenőmentes az idősek beoltása Miskolcon és Székesfehérváron is

Szabó Miklós, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház oltópontjának vezetője azt mondta az M1 aktuális csatornán vasárnap, hogy az egészségügyi dolgozók 2. körös oltása mellett már zajlik az időseké is, közülük vasárnap estig várhatóan mintegy 1200-an kaphatják meg a vakcinát.

Szabó Miklós, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház oltópontjának vezetője elmondta: az egészségügyi dolgozók 2. körös oltása mellett már zajlik az időseké is, közülük vasárnap estig várhatóan mintegy 1200-an kaphatják meg a vakcinát. Az oltáshoz kapcsolódó adminisztratív feladatokról szólva a szakember közölte, a háziorvos egy listából választja ki a beoltandókat, és jelzi a központ számára, hogy mire kell velük kapcsolatban odafigyelni. Ez alapján dől el, ki kaphat vakcinát.

“Maga az oltás flottul halad, aki időpontra érkezik, fél órán belül távozhat”

– jegyezte meg Szabó Miklós, majd hozzátette, a miskolci központi kórházban a Pfizer-BioNtech vakcinát használták, ennek előre jelzett mellékhatása a szúrás helyén duzzanat, bőrpír, esetleg enyhe fájdalom az alkarban, továbbá hőemelkedés, levertség, esetleg láz.

“A miskolci központi kórházban eddig összesen 13 ezer oltást adtak be”

– mondta az oltópont vezetője.

Reiber István, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Covid elleni védekezést irányító főkoordinátora az M1 műsorában elmondta, hogy náluk is zökkenőmentesen halad az idősek beoltása. Eddig sem egészségügyi, sem egyéb szervezési probléma nem volt.

“Az előjegyzési listáknak megfelelően érkeznek a vakcinára várók és folyamatosan, tumultus nélkül zajlik az oltás. Egyszerre 6-10 ember vár az oltóközpontban. Az idősek a beoltás és rövid megfigyelés után az oltási igazolvánnyal hazatérhetnek”

– tette hozzá.

A székesfehérvári oktatókórházban eddig összesen több mint tízezer embert oltottak be, nagy részük egészségügyi dolgozó, de csütörtök óta megkapta itt a vakcinát több mint ezer idős ember is.

Kapcsolódó cikkek