illusztráció, forrás: pixabay.com

Magyar szakemberek és orvosok utaztak Csádba

Magyar szakemberek és orvosok utaztak Csádba

Csádba utaztak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakemberei, valamint civil orvosok csoportja egy humanitárius segítségnyújtó program keretében. Ez hangzott el a TV2 reggeli műsorában.

Gyuricza Csaba, a MATE rektora a műsorban elmondta, a csádi szerepvállalás több részből áll: katonai, humanitárius, gazdasági – ezen belül mezőgazdasági – és oktatási pillére is van, az egyetem az utóbbi kettőben vesz részt. Kifejtette, hogy eddig elméleti, valamint gyakorlati képzést tartottak és mintafarmokat is kialakítottak, így fejlesztve az élelmiszertermelést az afrikai országban. Hozzátette, hogy már több oktatási programon is túl vannak, eddig 60 oklevelet adtak át a helyieknek.

Gyuricza Csaba szerint a mintafarmokon elsősorban állattartási ismeretekkel foglalkoznak, főként a tevetartási és tejfeldolgozási technológiát adnak át.

Ez meglepő lehet – fűzte hozzá -, de az egyetem rendelkezik a tevetejpor előállításához szükséges technológiával, aminek komoly piaca lehet helyben. Beszélt arról is, hogy Magyarországon is kialakítanak ilyen mintagazdaságot, ahová – a kormány ösztöndíjprogramja (Stipendium Hungaricum) keretében – várják a csádi fiatalokat; az első jelentkezések erre az egyetemi képzésre már meg is történtek.

Fodor Réka, az Afréka Alapítvány alapítója a műsorban azt mondta, hogy Csádban főként háborús menekültekkel találkoztak, akik közül sokan betegek, sérültek voltak.

“Nekünk az volt a legfontosabb dolgunk, hogy ezeket a (…) fertőzéseket próbáljuk orvosolni”

– mondta,

hozzátéve, hogy az országban nagyon gyakori a malária és a tífusz.

A malária és a tífusz is olcsón és hatékonyan kezelhető.

Kapcsolódó cikkek