Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter online sajtótájékoztatót tart "Kormányinfó - Mit, miért tesz a kormány?" címmel 2020. április 23-án, fotó: Botár Gergely/MTI/kormany.hu (archív)

Gulyás Gergely: az EU-ban kiemelkedő a magyarországi oltások sebessége

Gulyás Gergely: az EU-ban kiemelkedő a magyarországi oltások sebessége

Máltával "együtt vezetjük" az európai rangsort. Erről beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón.

Gulyás Gergely azt mondta, a járvány harmadik hulláma Magyarországot is súlyosan érintette, de az oltásoknak köszönhetően mostanra radikálisan visszaestek az új fertőzések, és csökkent a halálozások száma is. Hozzátette, minél több ember oltatja be magát, annál gyorsabban szorítható vissza a járvány. Az oltásnak köszönhető, hogy elkezdődött az újraindítás.

“A beoltottak száma pénteken elérheti a négymilliót, így a kormány korábbi döntésének megfelelően életbe léphet a korlátozások feloldásának újabb üteme”

– közölte a politikus.

Az újraindítás legfontosabb elemei között említette, hogy a kijárási tilalom kezdete 11 óráról éjfélre módosul, az üzletekben pedig este 11 óráig lehet vásárolni. A védettségi igazolvánnyal rendelkezők a vendéglátóhelyek belső tereit szintén 11 óráig látogathatják majd, ide a szülők, családtagok magukkal vihetik gyermekeiket is, szállodákba is mehetnek. A tavaly novemberben bezárt szabadidős létesítményeket – állatkerteket, vadasparkokat, múzeumokat, mozikat, színházakat, könyvtárakat – védettségi igazolvánnyal ismét lehet majd látogatni.

“Az edzőtermekbe, uszodákba is kizárólag védettségi igazolvánnyal érkezők, a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak, valamint a versenyre vagy mérkőzésre készülő 18 év feletti igazolt sportolók mehetnek be”

– mondta.

“A védettek és a felügyeletük álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják. A védettséggel rendelkezőknek nem kell maszkot viselniük a kulturális és sportrendezvényeken”

– tudatta a tárcavezető.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, Magyarország azért haladhat a nyitásban gyorsabban mint Európa más országai, mert az oltottak száma lényegesen magasabb.

Rámutatott ugyanakkor: úgy akadályozható meg a járvány negyedik hullámának kialakulása, ha a járványügyi szabályokat mindenki betartja, és tudomásul veszi, hogy egyes helyekre csak védettséggel rendelkezők léphetnek be. A kormány szigorú szabályokat léptet életbe, és tervezik a büntető törvénykönyv módosítását. A közokirat-hamisításnak minősített eseteként lesz büntethető a védettségi igazolvány hamisítása, illetve a hamis védettségi igazolvány bemutatása.

“Szigorúan szabályozzák az üzemeltetők és a szolgáltatók felelősségét is: amennyiben nem kérik a védettségi igazolvány bemutatását, azonnali – százezertől egymillió forintig terjedő – pénzbírság szabható ki, a szabályokat szándékosan vagy teljesen figyelmen kívül hagyók pedig akár egyéves bezárással is sújthatók”

– közölte a miniszter.

A magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatos korlátozások fennmaradnak. A kormány az ötmillió oltás elérésekor – várhatóan május harmadik hétvégéjéig – a lakodalmakra vonatkozó tilalmat szeretné feloldani. A közterületeken, tömegközlekedési eszközökön, üzletekben továbbra is kötelező a maszk viselése, mert ezeken a helyeken nem csak oltottak tartózkodnak. A csoportosulásra, gyülekezésre vonatkozó szabályok továbbra is érvényesek, de a kormány – amint az oltások előrehaladása lehetővé teszi – ezeket is szeretné enyhíteni, megszüntetni – tudatta a tárcavezető. Emlékeztetett, a járványügyi konzultáción az emberek 80 százaléka az intézkedések fokozatos visszavonása mellett foglalt állást, és 65 százalékuk kinyilvánította, hogy a járványügyi korlátozások alól a védettséggel rendelkező kapjanak felmentést.

“Ezt a véleményt juttatja érvényre a kormánydöntés”

– tette hozzá.

“Ma már nincs akadálya annak, hogy aki nem oltatta be magát, az ezt gyorsan megtegye. A regisztrációt követő egy héten belül megkapható az oltás, a védettségi igazolványt gyorsan meg lehet szerezni”

– hangsúlyozta.

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy “a baloldali oltásellenes kampány sokakban keltett félelmet”, bizonytalanságot. Baloldali politikusok hetek, hónapok óta Magyarországon és külföldön is arról beszélnek, hogy a kínai vagy orosz oltás vagy akár az AstraZeneca-vakcina nem tökéletes – mondta. A miniszter leszögezte, ezeket az állításokat a tények nem támasztják alá. A kormány éppen a baloldal követelésére hozta nyilvánosságra az egészségügyi nyilvántartásokban fellelhető, oltással kapcsolatos adatokat. Ezek azt bizonyítják, mindegyik oltás hatásos, nincs komoly különbség köztük, valamennyi minimálisra csökkenti a fertőzés veszélyét. A megbetegedettek aránya százezer oltottra tekintve 4 ezrelék, és valamennyi vakcinatípus esetében egy százalék alatt marad a megbetegedések aránya – mondta Gulyás Gergely, hangsúlyozva, nem érdemes a baloldali oltásellenes kampánynak hinni.

Gulyás Gergely azt mondta, hogy szeretnék kölcsönösen elismertetni a vakcinaigazolványokhoz fűződő jogokat.

Magyarország kétoldalú megállapodásokat köt majd minden olyan állammal, amely nyitott erre. Így a magyar védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek ugyanolyan előnyei lesznek az érintett országban, mint a helyi védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek. Ugyanez fordítva is igaz lesz: a magyar kormány is elfogadja más országok védettségi igazolványait – nyomatékosította.

“A hiányzó védettségi igazolványok pótlására a kormány világos eljárásrendet alakít ki, amelyet a miniszterelnök tud ismertetni a péntek reggeli rádióinterjújában”

– jelentette be a miniszter.

Gulyás Gergely azt mondta, hogy sok panasz érkezett a kormányhivatalokhoz a vakcinaigazolványokkal kapcsolatban. Kiemelte, hogy több mint 4,5 millió ember jogosult az okiratra, ez az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb logisztikai akciója, előfordulhatnak technikai nehézségek.

“A kormány mindent megtesz azért, hogy a lehető leggyorsabban pótolja a meg nem érkezett igazolványokat”

– mondta, majd közölte, az orvosok feladata, hogy rögzítsék az oltás tényét az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben, ezt a legtöbbjük meg is teszi. Ha valaki nem kap védettségi igazolványt, tudja ellenőrizni, hogy szerepel-e a rendszerben az immunizációja. Amennyiben igen, a Belügyminisztérium automatikusan intézi az okirat kiállítását, amelyet postára adnak. Így az igazolvány átlagosan tíz nap alatt érkezik meg az érintetthez, sajnos azonban néha több időt vesz igénybe a folyamat. A kormány tárgyalt az Európai Unió helyreállítási alapjáról, az újraindítást szolgáló összeg lassan elérhetővé válik.

Gulyás Gergely kijelentette, Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy itt a végéhez közeledik a járvány.

Az uniós pénzalap részben egy vissza nem térítendő támogatásból áll, amelyet Magyarország teljes egészében fel fog venni, részben pedig hitelből. A hiteleknél projekt alapon, egyedi döntés esetén lehetséges az igénybevétel. A kormány azonban úgy gondolja, hogy a válságkezelést minél kisebb eladósodással kell megoldani – hangsúlyozta.
Magyarország eddig 80 százalék körüli államadóssággal “tudta megúszni” a krízist, a cél, hogy ez minél alacsonyabb mértékben nőjön. Megjegyezte: a legtöbb tagország hasonlóan gondolkodik, a 27-ből 21 egyelőre nem jelezte, hogy élne a hitellel.

A miniszter azt mondta, hogy a tárgyalások jól haladnak, Magyarország az elsők között fogja benyújtani az Európai Bizottságnak a javaslatát a helyreállítási tervről.
Közölte, hogy Magyarországon olyan orvosi béremelés történt a közelmúltban, amilyenhez még csak hasonló sem volt a rendszerváltás óta.

“A bizottság elismeri az egészségügyi reformot. A kormány azt kérte, hogy a testület a reform egyéves költségeinek egy részét fedezze, ehhez mintegy 300 milliárd forint szükséges. A témában még vita zajlik, de a bizottság elnöke ‘jó szándékkal viszonyul’ az igényhez, helyesnek tartja a változások irányát”

– mondta Gulyás Gergely.

Szavai szerint az elmúlt esztendő megszakította azt a sikeres évtizedet, amelyben a magyar gazdaság évről évre növekedni tudott, még az unió átlagánál is gyorsabban. A kormány most azt reméli, hogy vissza tud térni a komoly fejlődéshez – hangoztatta a miniszter, megjegyezve, hogy az egyetemek is számíthatnak fejlesztési forrásokra.

“Ebből látszik, hogy ha nem is azonnal, de néhány nappal követi az oltottságot az igazolványok kiállítása”

– mondta. Hozzátette, több ponton lehetnek problémák, például, ha az EESZT-be nem kerül be az oltás ténye. Az orvosok nagy része példamutató pontossággal viszi fel ezeket az adatokat a rendszerbe – közölte, majd arra kért mindenkit, aki ezt eddig nem így tette, hogy ezeket pótolja.

Gulyás Gergely tájékoztatása szerint a nyomdában a lehető legnagyobb pontossággal dolgoznak és – fogalmazott – “bízunk benne, hogy ez a postáról is elmondható”, de kizárni nem lehet, hogy 4 millió igazolványból a postán is veszhet el. Erre – folytatta – az operatív törzs keresi a megoldást. A kormányhivatalokhoz “nagyon sok” bejelentés érkezett, ezeket minden esetben megvizsgálják. Jelezte: konszenzus volt abban, hogy az igazolványok ne azonnal érkezzenek, mivel a védettség már az első oltás után elkezd kialakulni, napról napra nő az ellenanyag szintje, de a második adag beadásával válik teljessé. Az érdemi különbség nem az első és a második oltás, hanem az oltás nélküli és az első oltás utáni állapot között van – jelentette ki.

Ezért ha valaki az oltás után 7-10 nappal kapja meg az igazolványt, “még jó is” – fűzte hozzá, majd hangsúlyozta: az viszont baj, ha valaki két-három hét után sem kapta meg az igazolványt, esetükben az említett technikai problémák egyike lépett fel.

“Ennek érdemi megoldásával kapcsolatban pénteken várható bejelentés”

– jelezte.

Gulyás Gergely beszámolt arról, hogy a visszajelzések alapján 96-97 százalékban ez a folyamat rendben halad, ugyanakkor ilyen nagy számok esetében 3-4 százalék is sok embert jelent. A miniszter elmondta, először a Magyarországon élőket szeretnék beoltani, utána a határon túli magyarok első helyen vannak.
A Magyarországon használt vakcinák hatásosságáról közzétett kormányzati táblázatot ért kritikákra reagálva Gulyás Gergely arról beszélt, hogy az az EESZT “pontos és objektív” adatait tartalmazza. Szavai szerint örülnek annak és nem zavarja a kormányt, hogy ahhoz akár Karikó Katalin professzor, akár más szempontokat tett hozzá, de – jegyezte meg – azok “köztudomású tényeknek minősülnek”.

Gulyás Gergely leszögezte, a kormány nem véletlenül nem állapított meg sorrendet a vakcinák között. Közölte: érdemi, komoly hatékonyságbeli különbség nincs az oltóanyagok között.

A terasznyitással kapcsolatban azt mondta, volt néhány olyan jelenet, amely nem felelt meg a szabályoknak, de “talán az sem lett volna helyes, ha mindenkit 50-100 vagy 150 000 forintos bírsággal sújtanak a rendőrök”. Elmondta, az operatív törzs vakcinagazdálkodási tervet dolgoz ki, az államnak fel kell készülnie arra, hogy a védettség megszűnésének legkorábbi pillanatában legyen elég vakcina és folyamatos legyen az újraoltás, ennek megfelelően fognak tartalékolni oltóanyagokat.

Gulyás Gergely közölte, a 4 milliós átoltottság elérése után védettségi igazolvánnyal karantén-kötelezettség nélkül lehet jönni az országba.

Arra a kérdésére, hogy tervez-e közös oltási kampányt az ellenzékkel a kormány, Gulyás Gergely úgy válaszolt: illuzórikus lenne az ellenéki pártokkal közös oltási kampányt szervezni, mert “oltásellenesekkel nagyon nehéz oltás melletti kampányt szervezni”. A 18 éven aluliak oltásáról azt mondta, a 16-18 év közöttieket lehet oltani a Pfizer-vakcinával, ezt meg is fogják tenni, a 12-16 éves korosztály esetében még folynak a vizsgálatok, és ha megszületnek az olthatóságukról a világos orvosi vélemények, akkor dönt az oltásukról az operatív törzs.

Április 19-étől megszűnt a tantermen kívüli digitális oktatás az alsó tagozaton, és nem lehet párhuzamosan jelenléti és digitális tanrendet fenntartani.

“A krónikus betegség miatt az óralátogatás alól felmentett diákok esetében azonban a szabályozás lehetővé teszi, hogy online kapcsolódjanak be az oktatásba”

– jegyezte meg.

Elmondta: szeretnék, ha lennének nyári táborok, de erről csak május közepén, az ötmillió oltotthoz közelítve tudnak majd döntést hozni. A miniszter közölte, május 1-jétől a taj-számmal nem rendelkezők is tudnak regisztrálni az oltásra, ez szükséges a társadalmi immunitás eléréséhez. Elmondta azt is, április második felétől oltják a diplomatákat, előtte azoknak az országoknak a követségi munkatársai kaptak oltást, akiktől Magyarországra vakcina érkezett, így az amerikai, a brit, a kínai és az orosz nagykövetség munkatársai.

Arra, hogy a labdarúgó Európa bajnokságra érkező külföldiektől negatív PCR-tesztet kérnek, a magyaroktól azonban védettségi igazolványt, a miniszter azt mondta, a különbségtétel oka, hogy Magyarországon az első meccs júniusi időpontjára mindenki beoltathatja magát, aki akarja, míg Nyugat-Európában nem állnak ilyen jól az oltással.

Kapcsolódó cikkek