Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter online sajtótájékoztatót tart "Kormányinfó - Mit, miért tesz a kormány?" címmel 2020. április 23-án, fotó: Botár Gergely/MTI/kormany.hu (archív)

Gulyás Gergely: a konfliktuskeresés az elsődleges a PDSZ-nek

Gulyás Gergely: a konfliktuskeresés az elsődleges a PDSZ-nek

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) a koronavírus-járvány legnehezebb időszakába is a kormánnyal való konfliktuskeresés az elsődleges, ami egyszerre felelőtlen és sajnálatos. Ezt mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton, a Facebookon.

Gulyás Gergely bejegyzésében arról írt, miért tartja károsnak,

“ha egy érdekképviselet ellenzéki pártnak képzeli magát”.

Kiemelte, a kabinet szerdai ülésén döntött a tanárok soron kívüli oltásáról, ezért

“joggal gondolhatnánk, hogy a PDSZ elégedett, ha a kormányt nem is, legalább saját magukat megdicsérik: követeléseik teljesültek”.

A szakszervezet azonban kérésének teljesítése után is a

“kormányt szidalmazza és a tanárokat próbálja – egyébként sikertelenül – az iskolák több mint három hét múlva esedékes nyitása ellen hangolni”

– fejtette ki Gulyás Gergely, majd hangsúlyozta, sokan vannak, akik a tanárokhoz hasonlóan munkájukból adódóan naponta sok emberrel találkoznak és nem jutnak soron kívül oltáshoz. A jövő nemzedékek oktatása és nevelése kétségkívül az egyik legfelelősségteljesebb feladat, ezért volt indokolt a PDSZ kérése és a kormány döntése – tette hozzá a miniszter.

Gulyás Gergely felidézte, a PDSZ február végén levélben kérte a miniszterelnököt az iskolák bezárására és a digitális munkavégzés elrendelésére valamennyi köznevelési intézményben és a szakképzés területén.

A kormány egy héten belül ennek megfelelő döntést hozott – írta a tárcavezető, megjegyezve azt is, hogy a PDSZ akkori levelében rögzített álláspontja szerint,

“ha a zárást követően sor kerül az ágazatban dolgozók beoltására; és szigorú járványügyi protokollokkal felvértezve újra megnyitjuk az intézményeket, akkor nem csak az általános, de a középiskolások is visszatérhetnének a padsorokba”.

Gulyás Gergely megerősítette, a már regisztrált tanárok április 1-3. között, a később regisztrálók április 8-10. között részesülhetnek az oltásban, majd április 19-én nyitnak az iskolák.

Kapcsolódó cikkek