Dobrev Klára

Dobrev Klára megmondta, mire van szükség

Dobrev Klára megmondta, mire van szükség

A Demokratikus Koalíció politikusai az ellenzéki pártok összefogását és közös választási indulását sürgették a DK vasárnapi, "Közös győzelem, közös Magyarország" című online rendezvényén.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője úgy fogalmazott, a pártoknak most nem az a dolguk, hogy versengjenek egymással, hanem az, hogy megmutassák,

“az orbáni önkény egy évtizede után”

megszületett az országot kormányozni tudó, felelős, köztársaságpárti, Európa-párti ellenzék. Hangsúlyozta, az összefogás során a DK partnernek és nem vezetőnek képzeli magát.

“Közös ajánlatot kell tenni Magyarországnak és közös programot adni a választóknak”

– szögezte le.

“Egy közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltre, egy közös listára és valamennyi választókerületben egy közös ellenzéki jelöltre van szükség”

– érvelt.

“Lesz olyan körzet, ahol az ellenzék meg tud állapodni az induló személyében, és lesz olyan, ahol előválasztást kell majd tartani

– közölte.

“A DK készen áll arra, hogy befolyásához, erejéhez, tehetségéhez mérten közös jelölteket ajánljon, miniszterelnököt jelöljön és kellő számú jelöltet adjon a közös listára”

– mondta.

“Közös lista, közös győzelem, közös Magyarország”

– foglalta össze mondandóját.

Kiemelte azt is, számukra a kormány leváltása önmagában nem cél, hanem eszköz, ami utat nyit egy új világ felé. A “kormányváltók” sok helyről fognak érkezni, mert sokfélék, olyanok, akik egy demokráciában egymással is versengenének, de ma Magyarországon

“nincs demokrácia, (…) nincs szabad és tisztességes választás”

– fogalmazott.

Amennyiben nyíltan, megértően tudnak egymás felé fordulni, akkor az ellenzéki pártoknak és a lakosság nagy többségének közös érdeke lesz, hogy eltávolítsák

“a nyitottság és a megértés legfőbb akadályát, a mindenhol ellenséget kereső és gyűlöletet szító Orbán Viktort”

– mondta Dobrev Klára.

A koronavírus-járványra áttérve arról beszélt, hogy az ország szorongásban él, pár napra sem lehet előre tervezni, minden bizonytalanná vált.

A kormány ünnepel és ünnepelteti magát, mert úgy érzi, hogy példamutatóan kezelte a járvány első hullámát, pedig a  kabinet valójában cserben hagyta Magyarországot. Annyi pénzt költött el feleslegesen, hogy a valaha volt legnagyobb hiánnyal kell szembenézni, az ország az elmúlt negyedszázad legnagyobb gazdasági visszaesését szenvedi el és nálunk a legnagyobb az infláció az EU-ban – szögezte le.

“Miközben a magyar kormány költötte a legkevesebbet a munkahelyek megvédésére és a bérkompenzációra, aközben számolatlanul szórta a pénzt egyházi alapítványoknak, sportberuházásokra és vadászkiállításra”

– mondta.

Az a kormány, amelyik az iskolaév kezdetén még mindig csak “kéz- és nyunyókamosási” tanácsokat tud adni a pedagógusoknak és a diákok szüleinek, az alkalmatlan. Az a kabinet, amely a válság kellős közepén megszünteti a bértámogatási programot, az vagy vak, vagy gonosz – fogalmazott.

“Európában egyedül Magyarországon nem segít az állam azokon, akik bajba kerülnek a válság miatt”

– folytatta mondandóját. Az kormány, amely a válság során nem ad semmit a gyerekes családoknak, a nyugdíjasoknak, a munkanélkülieknek, az nem nemzeti és nem keresztény – hangoztatta az EP-képviselő.

A következő hetek nagyon nehezek lesznek – figyelmeztetett az ellenzéki politikus, aki megismételte korábbi, a koronavírus-tesztelés ingyenessé tételéről szóló követelésüket.

Dobrev Klára a Színház- és Filmművészeti Egyetemről (SZFE) beszélve szokatlannak és felemelőnek nevezte, hogy a “hódító erőszaktevőt ellenállók várták”. Az SZFE önállósága nem csak az egyetem ügye, hanem a szabad Magyarországé is, mert aki megfojtja a tudomány, az oktatás, a művészet szabadságát, az megöli a jövőt – jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc a DK elnöke azt mondta, pártjuk azért indul neki a választásig hátralévő másfél évnek, hogy a végén “otthont teremtsünk a hazából”.

Akik közösen indulnak neki az útnak, azok sokféle helyről érkeztek, sok mindenről másként gondolkoznak, de abban egyetértenek, hogy a “megértés otthonát kell teremteni a hazából”, és ennek érdekében együtt kell működni – beszélt az ellenzéki összefogásról a politikus.

Végre okos, felelős együttműködés és párbeszéd zajlik a demokratikus ellenzék pártjai között – jelentette ki.

“Természetesen vannak fiatalok, akik ‘nagy dühvel érkeztek ebbe a küzdelembe’, vannak, akik más történelmi hagyományokat tartanak fontosnak, de összeköti őket, hogy vissza akarják adni a hazát valamennyiünknek”

– tette hozzá.

Kiss László, a III. kerület polgármestere, DK-s politikus arról beszélt, hogy a járvány és a kormány “tehetetlensége” akaratlanul is “az összefogást adták fel az országnak leckeként”. A közös ellenzéki indulás mellett érvelő politikus azt mondta, úgy látja, hogy az elmúlt hónapokban az emberek megtanulták a leckét.

Németh Georgina, a DK ifjúsági szervezete, a Demokratikus Lendület tagja a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) diákjai melletti kiállásra buzdított.

“Ha valaki megszabja, hogy mi a kultúra és mi nem az, akkor már csak egy lépés választ el a könyvégetéstől, a darabok betiltásától, az abszolút, totális diktatúrától”

– jelentette ki.

A rendezvényt eredetileg egy héttel korábban a Hősök terén tervezték megtartani, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották és online bonyolították le.

Kapcsolódó cikkek