Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. február 9-én, fotó: Illyés Tibor/MTI

Gulyás Gergely: marad a rezsicsökkentés a lakosságnak

Gulyás Gergely: marad a rezsicsökkentés a lakosságnak

Van forrás arra, hogy az átlagfogyasztásig megmaradjon a lakosságnak a rezsicsökkentés. Erről beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten. A miniszter üdvözölte a múlt héten elfogadott, orosz-ukrán háborúval kapcsolatos országgyűlési határozatot.

A tárcavezető kiemelte, a kormány szerdai ülésén az energetikai helyzetet áttekintve megállapította, hogy minden forrás rendelkezésre áll a lakossági rezsicsökkentés fenntartására. Így mindenki számolhat azzal, hogy az átlagfogyasztásig nem lesz változás. Ez nem csak az év végig lesz így, ha van rá lehetőség, továbbra is így marad – tette hozzá, majd arról beszélt, hogy a megnövekedett energiaárak komoly nehézséget jelentenek a gazdaságnak, a versenyképesség és az ipari teljesítmény szempontjából nagy veszteséget szenved el a gazdaság.

A végső menedékes szolgáltatásba tartozó vállalkozások és önkormányzatok, egyházak, alapítványok, ha december 31-ig nem kötöttek szerződést, akkor automatikusan az akkori árnak megfelelő kategóriába kerültek.

“A kormány be fog avatkozni a szerződésekbe és lehetővé teszi, hogy a jelenlegi piaci áron új szerződések jöjjenek létre. Ez mintegy 14 000 ügyfélnek: vállalkozásoknak, önkormányzatoknak, egyházaknak segít, jelentős árcsökkenést hoz nekik”

– mondta a miniszter, majd hozzátette, hogy ez 19-20 milliárd forint veszteséget jelent az MVM-nek, ezt a veszteséget a szolgáltató viseli.

Gulyás Gergely elmondta azt is, a kormány üdvözli az Országgyűlés múlt héten elfogadott, az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos határozatát, majd hozzátette,

az a legfontosabb, hogy minél előbb tűzszünet, tárgyalás és béke legyen, életeket csak így lehet megmenteni.

Hangsúlyozta, háború és béke ügyében Magyarország továbbra is egyértelműen a béke pártján áll, de a határozat parlamenti elfogadásakor kiderült, a magyar politikai életben ezzel nincs mindenki így. Hozzátette, az egy évvel ezelőtti választási eredményt úgy értelmezik, hogy a magyar választópolgárok többsége is a béke mellett foglalt állást. Elmondta, a határozat elítéli Ukrajna katonai megtámadását, hangsúlyozza a humanitárius akciók fontosságát, amelyekből Magyarország jelentős mértékben vette ki a részét az elmúlt egy évben. Példamutatónak nevezte azt az összefogást, amely az állami és a civil szervezetek között létrejött annak érdekében, hogy mindenkit, aki Ukrajnából menekül, befogadjanak, lévén Magyarország az első biztonságos ország. Beszámolt arról is, hogy a kormány felhatalmazta Lantos Csaba energiaügyi minisztert, hogy dolgozzon ki javaslatot az ország vízvezetékrendszerének felújítására, valamint amennyire lehetséges, az egységes árrendszerre a víziközművek területén.

Gulyás Gergely felidézte, a jelenlegi energiaárak miatt lehetővé tették az önkormányzatoknak a víziközművek átadást az államnak.

Elmondta, a kormány szerdai ülésén tárgyalt a víziközművek helyzetéről és megállapította, a vezetékrendszer felújítása “elengedhetetlenül szükséges”, mivel a hálózati vízveszteség országosan 22 százalék, vannak olyan térségek azonban, ahol a víz 60 százaléka is elfolyik azt megelőzően, hogy a fogyasztóhoz érne. Kitért arra, hogy ez az egyetlen terület, ahol a rezsicsökkentés bevezetésekor az akkori árakat maximálták, ezért többszörös különbségek vannak az árakban az ország különböző pontjai között. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő beszámolt arról, hogy a január 23. és 29. között tartott árstoprazzián 334 eljárást indítottak a fogyasztóvédelem munkatársai.

A jogsértést 179 ügyben már megállapították és a bírságokat is kiszabták, 83 esetben az eljárás megszűnt, mert végül nem találtak jogsértést, 72 eljárás pedig még nem fejeződött be.

Üzletenként átlagosan két-három jogsértés történt, tehát a 179 ügyben 430 jogsértést állapítottak meg a hatóságok és összesen 333 millió 300 000 forintos bírságot szabtak ki. A legjellemzőbb szabálysértés az volt, hogy a boltok polcairól  hiányoztak az árstopos termékek, miközben a raktárakban volt belőlük. Ezután arról beszélt, hogy az ellenőrzések folytatónak, és legkésőbb a nyár elején elindul egy online árfigyelőrendszer is, amellyel az indokolatlanul megemelt árú termékeket keresik majd, illetve azt próbálják elősegíteni, hogy minél nagyobb legyen a kereskedelmi egységek között az árverseny. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, június 30-ig készülhet el az árfigyelő rendszer, amely alapján a fogyasztó tájékozódhat arról, mely termék melyik boltban kapható a legalacsonyabb áron.

“Azt is vizsgálni lehet ennek alapján, ha valahol kiugróan magas az árazás”

– magyarázta, majd hozzátette ennek köszönhetően árverseny fog kialakulni.

Gulyás Gergely kérdésre azt közölte: az élelmiszerárstopokról a következő kormányülésen döntenek. A kormánynak egy célja van. az év végére egyszámjegyűnek kell lennie az inflációnak, és ha ezt sikerül elérni, akkor lehet remélni, hogy jövőre visszatérhetnek a normális inflációs adathoz – magyarázta. Hozzátette: aggasztó az infláció mértéke.

Arra a kérdésre, hogy a piaci ár csökkenésével miért nem csökkentik a gáz és áram lakossági piaci árát, a miniszter azt felelte, miután azok árának mozgása hektikus, ha nem akarják kéthetente módosítani a szabályokat, az alapelveket kell leszögezniük.

A kormány legfontosabb alapelve pedig az, hogy fenntartsa a rezsicsökkentést a jelenlegi szabályok mellett. Megjegyezte, az állam ezermilliárd forint fölötti összeget költ a rendszer fenntartására. Azt is elmondta, hogy az áram lakossági piaci ára még mindig alacsonyabb, mint a piaci ár. A gázár ugyan valamivel magasabb, de az MVM nem napi szinten, hanem hónapokkal előre köt szerződést. Az egységes víz- és csatornadíjról megjegyezte, ha bevezetik, lesz, akinek áremelkedést, lesz, akinek árcsökkenést fog eredményezni, erről azonban még nem született döntés.

Arra a felvetésre, hogy a baloldal nem szavazta meg a békepárti határozatot, azt felelte: a baloldal álláspontját, a fegyverszállítást vagy adott esetben katonák küldését az ukrajnai háborúba a választók elsöprő többsége elutasította a tavalyi választáson.

Beszélt arról is: a kormánypártok a kutatások alapján ma is megnyernék a választást. Ennek oka szerinte, hogy a baloldal nem ura önmagának, “megvásárolták őket”, ugyanakkor “gyermekded balhékra” továbbra is képesek. Szerdán például az volt a céljuk, hogy megakadályozzák a kormányülést, ami után még a baloldali hívek sem gondolhatják, hogy “ez a garnitúra kormányképes lenne” – fogalmazott.

Hadházy Ákos (független) és a Momentum-frakció kordonbontását tragikomikusnak, balhékeresésnek, botránypolitizálásnak, komolytalannak, gyermekdednek nevezte. Szerinte ennek az esetnek semmi köze nincs a 2007-es kordonbontáshoz.

Elmondta, viszolyog attól, amikor országgyűlési képviselők jogellenesen járnak el, mégis a mentelmi jogukra hivatkoznak a rendőröknél. Konkrét jogsértés esetén a mentelmi jog nem véd – mutatott rá. A miniszter szerint ezek a képviselők, ha abban az országban járnának el így, ahonnan a pénzt kapták a választási kampányhoz, akkor jobb esetben börtönben ülnének vagy letartóztatták volna őket, rosszabb esetben még rosszabb történt volna velük.

“Mi egy ilyen végtelen toleráns ország vagyunk”

– fogalmazott.

“Magyarország bármikor megállapodhat az uniós forrásokról az Európai Bizottsággal (EB), az ugyanis a bizottságon múlik”

– mondta a miniszter. Az uniós testület ugyan újabb és újabb kérésekkel áll elő, a kormány azonban bízik abban, hogy a jelenlegi vitás kérdésben, az igazságszolgáltatás ügyében megegyezésre jutnak – közölte. Megismételte, az EB ugyanakkor a saját határidőit sem tartja be. Kijelentette azt is, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök “beismerő vallomásából” is egyértelművé vált, hogy a magyar baloldal azért dolgozik az Európai Parlamentben (EP), hogy az ország ne kapja meg ezeket a forrásokat. Miközben ők felveszik a 6 millió forintnak megfelelő fizetésüket, mindent megtesznek azért, hogy a tanárok ne kereshessenek bruttó 800 ezer forintot – tette hozzá.

Az ellenzék ezen célja szerinte  politikai véleménynyilvánítás, még ha ez ellentétes Magyarország érdekeivel, akkor sem hazaárulás.

Szerinte a baloldali EP-képviselőknek – például az Erasmus-ügyben, vagy a pedagógusok fizetésemelése kapcsán – azt kellene képviselnie, ami az ország érdeke, hogy “ne szórakozzanak velünk”, de ezzel ellentétes álláspontot vesznek fel ők és frakcióik és nyomást gyakorolnak az Európai Bizottságra.

“Ebben lényegi, érdemi felelőssége van a Brüsszelben uniós pénzekből dőzsölő, és nagyon jól élő magyar baloldali EP-képviselőknek”

– hangoztatta.

A tárcavezető azt is mondta, hogy amit a baloldal csinál, az nemcsak az ország, hanem a saját politikai érdekeivel is ellentétes, és ha “nem a saját maguk urai”, az választ adhat arra a kérdésre, hogy miért tesznek ilyet. A baloldalnak nem az az érdeke, hogy mindent megtegyen, hogy az ország ne jusson hozzá a jogosan járó uniós forrásokhoz – vélekedett. Ujhelyi István EP-képviselő állítása nem igaz arról, hogy az ország rendelkezésére állnának azok a források, amelyeket a pedagógus-béremelésre fordíthatna a kormány – válaszolta a miniszter. Megjegyezte, bár a politikus az EB foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős biztosának állítására hivatkozik, hogy a biztos mit mondott, nem ellenőrizhető.

Kijelentette, hogy az ország a 2021 utáni uniós költségvetésből még nem kapott kohéziós forrásokat, de amint csak ígéretet kap azok érkezésére, a tanárok januárig visszamenőleg megkapják az ígért emelést.

“Az ország finanszírozása uniós források nélkül is a végtelenségig fenntartható”

– válaszolta a miniszter egy kérdésre.

A miniszter hangulatkeltőnek minősítette a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) nyilatkozatát, miszerint több ezer pedagógus mondana fel, ha életbe lépne a státuszukat módosító törvény. Hangsúlyozta: a tervezetnek még nincs végleges változata, és arról a szakszervezetekkel is egyeztetnek. A pedagógusok számára szerinte egy új státusz előnyös lehet, ha speciális jogállás vonatkozik rájuk.

 

Kapcsolódó cikkek