Bangóné Borbély Ildikó (archív)

Bangóné Borbély Ildikó: több kérdés is felmerül az országos teszteléssel kapcsolatban

Bangóné Borbély Ildikó: több kérdés is felmerül az országos teszteléssel kapcsolatban

Több kérdést vetett fel az MSZP országgyűlési képviselője a tanárok, az óvónők, a bölcsődei gondozók és a szociális intézményekben dolgozók múlt héten indult országos, koronavírus miatti tesztelésével kapcsolatban szerdán.

Bangóné Borbély Ildikó az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón az érintettek számát tudakolta, mondván a kormányzat 191 000, majd 370 000 ember szűréséről is beszélt. Közölte, jó lenne, ha a kormány tisztázná, hány embert érint az ingyenes tesztelés. Elmondta azt is, hogy a kormányrendelet alapján csak a pedagógusokat tesztelik az óvodákban, iskolákban, az irodai alkalmazottakat, a konyhásokat, vagy a takarítókat nem.

“Az óraadó nyugdíjas pedagógusokat és azokat a tanárokat sem tesztelik, akik részt vesznek a digitális oktatásban, de érettségire történő felkészítés, vagy felzárkóztatás miatt bejárnak az iskolába”

– tette hozzá.

Bangóné Borbély Ildikó azt kérte, tegyék lehetővé minden bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozó ingyenes tesztelését. Kitért arra is, olyan feltételeket szabtak a koronavírus miatt otthon maradók százszázalékos táppénzéhez, hogy sokan attól tartanak, nem kapják meg a juttatást.

“Az emberek nem jókedvükből mennek dolgozni, hanem azért, mert minden forintra szükségük van”

– jelentette ki.

Sürgette, hogy százszázalékos táppénzt kapjanak azok, akik igazolt koronavírus-fertőzöttek, illetve karanténba kerültek. A szocialista képviselő azt mondta, a magyar kormány részéről mintalabornak nevezett Ausztriában országos, tömeges tesztelésbe kezdenek, hogy karácsonykor csak azokat érintsék a korlátozások, akik fertőzöttek, hogy így “megmentsék” az ünnepeket.

Az MSZP hosszú hónapok óta mondja: tömeges tesztelésre és szigorú kontaktkutatásra van szükség.

A politikus úgy lárja, ideje lenne, hogy az Orbán-kormány is lépjen, amíg nem késő, majd megjegyezte, hogy a kormány tétlenkedik, holott minden eszköz a rendelkezésére áll.

Kapcsolódó cikkek