Megszólaltak a szocialisták

Megszólaltak a szocialisták

Szerinte az elszabadult infláció miatt nemcsak a bérek, hanem a családtámogatások is elértéktelenednek.

“A KSH legújabb statisztikája is megerősíti, hogy az infláció elvitte a béremelkedéseket. Az üzletekben brutális drágaság tombol, soha nem volt ilyen gyenge a forint, elértéktelenednek a fizetések és a családtámogatások is, különösen a 13 éve változatlan összegű családi pótlék. Meg kell fékezni az inflációt, mert a magyarok háromnegyede az uniós szegénységi szint alatt él! A Fidesz-kormány olyan körülményeket teremtett, hogy gyermeket vállalni ma az egyik legnagyobb anyagi rizikó, így rengeteg család számára az árak drasztikus emelkedése már mindennapi kihívást jelent.

Az MSZP szerint egy stabil társadalom alapja a családok biztos megélhetése. Ahhoz, hogy a családok anyagi helyzetét megerősítsük, emelni kell a családtámogatások összegét is.

A kormányváltás után ezért kezdeményezni fogjuk, hogy a 13 éve változatlan családi pótlék összege emelkedjen a duplájára, úgy, hogy a gyermekek utáni adókedvezmény megmaradjon. Sőt, mivel a gyermekek után járó adókedvezményt az alacsony jövedelműek közül nem mindenki tudja igénybe venni teljes összegben, ennek kiküszöbölésére javasoljuk egy olyan kiegészítő családi pótlék bevezetését, amellyel minden adókedvezményre jogosult család hozzájuthat az adókedvezmény alapján elérhető gyermekenkénti támogatáshoz. A jelenlegi támogatások közül nem csupán meg akarjuk tartani a négy- vagy többgyermekes anyák kedvezményét, illetve a 25 évnél fiatalabbak, és az első házasok kedvezményét, hanem növelni is kívánjuk a többi családtámogatás súlyát. A gyes és a gyet összegét szintén radikálisan emelni akarjuk, valamint törvényben tervezzük rögzíteni, hogy az állam az összes családtámogatási juttatásnak garantálja az értékállóságát.

A CSOK-ot úgy javasoljuk megtartani, hogy közben kibővítjük: így a valóban rászoruló családok is megkaphatják majd ezt a támogatást.

Ezen felül kezdeményezni fogjuk a Pályakezdő Otthonteremtési Támogatást is, amely a szociális alapokra helyezett CSOK-hoz hasonlóan működne, azzal a különbséggel, hogy a támogatás feltételei között nem szerepel a gyerekvállalás” – fogalmazott az MSZP a közleményében.

Kapcsolódó cikkek