fotó: pixabay.com

Koronavírus: kitartott a munkaerőpiac

Koronavírus: kitartott a munkaerőpiac

A magyar munkaerőpiac ellenálló volt a koronavírus-járvány őszi, második hullámának elején. Így kommentálták a KSH legfrissebb adatait az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője közölte, a járvány első hullámát követően erős visszapattanást mutatott a magyar munkaerőpiac, ismét a történelmi csúcs közelébe emelkedett a foglalkoztatottak száma, amely ugyan az őszi, második hullámban csökkent, de novemberre ismét 4,5 millióig emelkedett a létszám.

A Takarékbank becslése alapján tavaly 4,3 százalékos átlagos munkanélküliség lehetett, idén pedig 3,9 százalékra csökkenhet a mutató a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) módszertana szerint.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője közölte, hogy míg a koronavírus második hulláma, illetve az elrendelt korlátozások miatt inkább visszaesésre számítottak, a foglalkoztatás az előző hónaphoz képest bővült, és az éves visszaesés mértéke is csökkent. A foglalkoztatottak száma így is elmaradt az egy évvel korábbitól, de ennek mértéke csekély, tehát a koronavírus hatása a munkaerőpiacra visszafogott volt, részben a kormányzati bértámogatásoknak is köszönhetően.

Kapcsolódó cikkek