Matolcsy György

Matolcsy György: a biztonság felé fordul az emberiség

Matolcsy György: a biztonság felé fordul az emberiség

Sorsfordító év 2020, akárcsak 1956 volt, akkor a szabadság, most a biztonság felé fordul az emberiség. Így véli a jegybankelnök, aki hétfőn megjelent írásában azt is hangsúlyozza, hogy a szabadság és a biztonság összetartozik.

A Növekedés.hu-n megjelent írásában Matolcsy György kifejti, mindkét évben szinte megállt a régi világ; 1956-ban a magyar forradalommal, illetve a szuezi válsággal elindult az a kettős folyamat, amelynek végén megszűnt a keleti szovjet birodalom, és felbomlottak a nyugati gyarmatbirodalmak. 2020-ban pedig a koronavírus szinte leállította a világot.

“A világ az élet biztonsága felé fordult, időlegesen feladta szabadságának egy részét, felértékeltük az egyének és közösségek biztonságát”

– jelentette ki a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

A változás már azonosítható folyamatai közül kiemeli, hogy felértékelődik a biztonság mint érték, és leértékelődik a szabadosság, a túlhajtott individualizmus. Megerősödnek a közösségek, felértékelődik a védelmet nyújtó állam, a segítő közösségi összefogások, a közösségi önszabályozás.

Felértékelődik a munka, a biztonságos munkahely, a pénzügyi tartalék és a biztonságos befektetés, egyben rugalmassá válik a munkaerőpiac és a munka világa, ahol megerősödik az egyéni szabadság, mert egybeesik a biztonság új felfogásával – sorolta.

“Visszanyeri és elnyeri régi értelmét az ‘otthonom, a váram’ eredeti angol felfogása. A saját tágas, kertes és digitalizált otthon a legfontosabb családi céllá válik”

– fogalmazott Matolcsy.

Ugyancsak az azonosított folyamatok között említette az egészségügyi rendszer megújulását, az egészséges életmód, a megelőzés felértékelődésével.

Az oktatásban a fő változás szerinte a kiscsoportos és a digitális oktatás általánossá válása.

Végül azt írta, a kisebbségek sajátos élethelyzetére építve minden országban biztonságukat megerősítő programok lépnek életbe.

Kapcsolódó cikkek