Matolcsy György (archív)

Matolcsy György: térségünk jövője – a jövő térsége

Matolcsy György: térségünk jövője – a jövő térsége

Magyarország térségének jövője, hogy az európai jövő térsége legyen. Ezt állítja a jegybank elnöke a Magyar Nemzet online kiadásában hétfőn megjelent írásában.
A gazdasági dinamika térségünkben erősebb, mint az EU nálunk fejlettebb országaiban.

Ez a nem mindenhol sikeres, végül mégis eredményes piaci és demokratikus átmenet hozadéka. Belső forrása a motivált és képzett munkaerő. Külső forrásai a fejlett technológia, tőke és piaci tudás beáramlása, valamint az EU források.

“A növekedést egyaránt támogatja a magas foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az újraiparosítás, a termelékenység növekedése és a magas belföldi hozzáadott-értékre épülő új szolgáltató szektor”

– hangsúlyozta Matolcsy György.

Szerinte a tíz EU-tag közép-kelet-európai ország – 3 balti állam, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Horvátország és Románia – alkotja történelmi és földrajzi térségünket, de a jövőt formáló megatrendek az északi 3 balti államot, valamint délen Romániát kifelé viszik a térségből, miközben belül a V4-ek politikai szövetsége egy új európai magot formál. A Balkán egésze nem közeledik a térséghez, az erős kivétel Szerbia, így a román gazdaság helyére a szerb gazdaság szállhat fel a jövő felé tartó hajóra – írta.

“Térségünk minden országa jelentős gazdasági felzárkózást ért el az elmúlt 30 évben az EU-átlaghoz, sőt a fejlett nyugat-európai országokhoz képest is”

– jegyezte meg Matolcsy György.

Idézte Ruchir Sharmat, a Morgan Stanley stratégáját, aki a fejlett országok körét a 17 000 dolláros egy főre eső jövedelem fölött húzta meg, amelybe számításai szerint a második világháború óta csak 18 ország lépett be újonnan. Közülük 6 kelet-közép-európai (a balti államok, Csehország, Szlovákia és Szlovénia) és a következő belépő Lengyelország és Magyarország lehet.

“A fejlett országok klubjába való összes új belépőnek hamarosan tehát közel fele a régiónkból származhat, ami azt jelzi, hogy Közép-Kelet-Európa nemcsak az Európai Unió, hanem a világ egyik növekedési motorja és legsikeresebb régiója lehet”

– hangoztatta a jegybank elnöke.

A térség sikeres felzárkózása csoportos felzárkózás, egyensúlyi növekedésre épül, ezért fenntartható, egyben térségünk nyitott az új megoldásokra és nem korlátozzák a múltban kialakult monopóliumok – sorolta a felzárkózást segítő tényezőket Matolcsy György, kiemelve azt is, hogy térség szereplőinek többsége önálló jegybanki politikára építhet.

Kapcsolódó cikkek