Hajrával zárul a jegybanki kötvényprogram

Hajrával zárul a jegybanki kötvényprogram

Csak decemberben 700 milliárd forintért vittek piacra vállalati kötvényeket az MNB Növekedési kötvényprogramjában (Nkp), az elmúlt két és fél évben 70 kibocsátó jutott átlagosan 35 milliárd forintos forráshoz, és a hamarosan záruló, 1550 milliárdos keretösszegű programból még felhasználatlan 200 milliárd forint is várhatóan hamar elfogy a jövő év elején. Ezt írta pénteki számában a Világgazdaság.

A lap emlékeztetett, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) december közepén jelezte, leállítja a vállalati kötvénypiac fellendítését célzó programját, és már csak a tárgyalás alatt álló kibocsátásokban vesz részt vásárlóként.

A keret bő kétharmadát, vagyis 1021 milliárd forintot november végéig már elköltötte a jegybank.

A programban 70 kibocsátó – köztük 13 tőzsdei cég – élt a lehetőséggel, és bocsátott ki több mint 2450 milliárd forint értékben kötvényeket, csaknem száz aukción. A tőzsdei cégek 780 milliárd forintért vittek piacra kötvényeket, ezzel az Nkp-s források harmada hozzájuk került. Ez az összeg a pesti tőzsde jelenlegi piaci kapitalizációjának 8 százaléka.

A program kínálta forrásbevonási lehetőséggel a 4iG élt a leginkább, amely három aukción összesen 389 milliárd forinthoz jutott, de kiemelkedik a mezőnyből a két OTP-s munkavállalói szervezet 100-100 milliárdos kibocsátása is.

A Nestlé Hungária 115 milliárd, a Futureal Holding 111 milliárd forintnyi kötvényen adott túl, és százmilliárdos nagyságrendű aukciót tartott a Flextronics és a Hell Energy is. A Magyar Telekom, a Richter és a Mol egyaránt 70 milliárd forintos kibocsátással vett részt az Nkp-ban.

Kapcsolódó cikkek