Lengyelország a térképen, fotó: pixabay.com

Legkésőbb június 28-án megtartják a lengyelországi elnökválasztást

Legkésőbb június 28-án megtartják a lengyelországi elnökválasztást

Jaroslaw Kaczynski, a vezető lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke szerdán a kormánypártok közös varsói sajtóértekezletén beszélt erről.

“Álláspontunk egyértelmű: a választásokat megtartjuk. Ha egyesek ezzel megpróbálnak szembeszállni, minden eszközt fel fogunk használni, amelyekkel az állam rendelkezik, hogy a jognak érvényt szerezzünk”

– figyelmeztetett Kaczynski a két kormánykoalíciós kispárt, az Egyetértés (Porozumienie) és a Szolidáris Lengyelország (Solidarna Polska) elnökeivel közösen tartott sajtóértekezleten.

Kaczynski szerint egyesek megpróbálják elvetni a választások időpontjára vonatkozó alkotmányos előírásokat, de nincs mód további változtatásokra, az utolsó lehetséges időpont június 28.

A lengyel elnökválasztást eredetileg május 10-re tűzték ki, de a koronavírus-járvány és a politikai konszenzus hiánya miatt el kellett halasztani. Az új időpontot az alsóházi elnök azt követően hirdetheti meg, hogy a parlament jóváhagyja a szavazás vegyes – levélben és hagyományosan egyaránt lehetséges – formáját lehetővé tévő kormánypárti törvénymódosítást, amelyet a járvány miatt, ellenzéki követeléseknek is eleget téve, terjesztettek elő. Az ellenzéki többségű szenátus eredetileg ezen a héten szavazott volna a választási törvény módosításáról, amelyet az alsóház már jóváhagyott.

A szenátusi ülést azonban kedden váratlanul jövő hétre halasztották.

Annak kapcsán, hogy a szenátusban felmerült, hogy az elnökválasztást csak a jelenlegi államfő, Andrzej Duda hivatali időszaka lezárultát követően, augusztus 6. után kellene megtartani, az Egyetértés elnöke, Jaroslaw Gowin emlékeztetett: az elmúlt napokban az ellenzék kezdeményezésére kerekasztal-beszélgetést tartottak.

“Az volt a benyomásunk, hogy az ellenzék késznek mutatkozott a törvénymódosítás gyors megvitatására, hogy június végén, július elején megtarthassuk a szavazást”

– fogalmazott Gowin. Az államérdekre hivatkozva felhívta az ellenzéki vezetőket, hogy működjenek együtt a választás megrendezésében az alkotmányos időkereten belül.

Jan Grabiec, a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) szóvivője a kormánypárti sajtóértekezlet után kijelentette: pártja bármilyen választási időpontra fel tud készülni, jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester “akár a június 28-i választáson, akár később is” győzni tud. Grabiec szerint a szenátusnak sok, időigényes javítást kell végeznie az alsóházi tervezetben.

Trzaskowski május 15-én a PO korábbi, alacsony támogatottsága miatt visszavonult jelöltjét, Malgorzata Kidawa-Blonskát váltotta.

A főpolgármester támogatottsága azóta a felmérésekben emelkedő tendenciát mutat, míg a többi jelölté – köztük a választás fő esélyesének tartott Andrzej Duda hivatalban lévő elnöké – csökken.

Kapcsolódó cikkek