fotó: pixabay.com

Lengyel elnökválasztás: szoros küzdelmet várnak a második fordulóban

Lengyel elnökválasztás: szoros küzdelmet várnak a második fordulóban

Július 12-én folytatódik a lengyel elnökválasztás, amelyben a hivatalban lévő elnök, Andrzej Duda és Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform vezette koalíció jelöltje mérkőzik meg egymással.

A vasárnapi első fordulóban a szavazatok 99,77 százalékos feldolgozottsága alapján Andrzej Duda a voksok 43,67 százalékát, Rafal Trzaskowski pedig a szavazatok 30,34 százalékát nyerte el.

A kormányhoz távolságtartással viszonyuló Wprost jobbközép hetilap kommentátora, Joanna Miziolek jelentősnek minősítette az államfő előnyét az első forduló után.

Megjegyezte, Dudának is, Trzaskowskinak is nehéz lesz megszereznie új szavazókat az alulmaradt ellenzéki jelöltek táboraiból. A radikális nemzeti és az újliberális pártok koalícióját, a Konföderációt képviselő Krzysztof Bosak (6,75) hívei – akik Duda lehetséges támogatóinak számítanak – részben otthon maradhatnak a július 12-i szavazáskor, miután Bosak vasárnap este kijelentette, hogy

a Konföderáció egyik befutó politikust sem fogja támogatni.

Miziolek szerint Trzaskowskinak is nehéz lesz új szavazókat begyűjtenie, miután a magas, 64 százalék körüli részvételi aránnyal lezajlott első fordulóban már “elnyelte” a várakozásokon alul szereplő Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a Lengyel Parasztpárt elnöke (2,37 százalék) és Robert Biedron melegjogi aktivista, baloldali EP-képviselő (2,21 százalék) támogatóit.

Tomasz Zukowski politológus a Radio Wnet konzervatív csatornán úgy vélekedett,

a Konföderáció hívei fele-fele arányban áramolhatnak át a két befutóhoz.

“Dudához áramolhatnak át, bár kisebb arányban, a harmadik helyen végzett, függetlenként induló Szymon Holownia eddigi támogatói is”

– mondta Zukowski.

A Rzeczpospolita jobbközép, a kormányhoz távolságtartással viszonyuló napilapnak Jaroslaw Flis politológus azt mondta: az első forduló eredményei a megmérettetés kiegyensúlyozottságát jelzik, és Duda nem határozott főesélyesként szerepel majd a második fordulóban. Flis a Gazeta Wyborcza balliberális napilapnak is nyilatkozott, és úgy vélte, hogy a legérdekesebb Holownia választóinak a magatartása lesz.

“Látjuk az ellenzéki szavazók csoportját, akik viszont más jelöltet keresnek, mint a Polgári Platformét”.

Marcin Palade politológus szerint az alulmaradt jelöltek pártolóinak csak háromnegyede készülhet a július 12-ei szavazásra, közülük Trzaskowskinak legalább 75 százalékot kellene megnyernie ahhoz, hogy megelőzze Dudát.

Rafal Chwedoruk politológus viszont úgy látja, a második forduló kimenetelét azok a szavazók döntik el, akik nem vettek részt az elsőben.

A TVN kereskedelmi hírtelevízió a vasárnapi exit poll eredményeket követően közölt felmérésben Dudának 45,4 százalékos, Trzaskowskinak 44,7 százalékos eredményt jelzett a második fordulóban. A felmérés szerint a szavazók közel 10 százaléka még nem döntötte el, kire voksoljon. Ezzel párhuzamosan a TVP Info közszolgálati hírtelevízióban közölt felmérés szerint Duda a második fordulóban 50,9 százalékos, Trzaskowski pedig 49,1 százalékos támogatottságra számíthat.

Kapcsolódó cikkek