Az Európa-bajnoki felkészülés a cél

Az Európa-bajnoki felkészülés a cél

Az augusztusi Európa-bajnokságra való felkészülésnek rendeli alá a két hét múlva kezdődő Európa-liga sorozatot Jan De Brandt, az Eb-társrendező magyar női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya.

A belga szakember a nemzeti csapat budaörsi edzőtáborában a csütörtök reggeli edzés előtt az MTI kérdésére elmondta: ez nem azt jelenti, hogy feladják a horvátok, a franciák és az osztrákok elleni mérkőzéseket, de az elsődleges feladat annak a 16-18 játékosnak a megtalálása lesz, akik júliusban megkezdik a közvetlen Eb-felkészülést.

“Lassan, lépésről lépésre haladunk, itt az elején inkább a technikai dolgokban szeretnénk erősíteni a csapatot, az ellenfelek játékával nem sokat fogunk foglalkozni”

– fogalmazott Jan De Brandt, aki 2014 és 2016 között két Európa-bajnokságra vezette ki a magyar válogatottat, melynek 2018 óta kapitánya ismét.

A játékosok állapotáról kijelentette, a hosszú klubszezon után arra számított, fáradtabb, kifacsartabb röplabdázókkal kell majd dolgoznia a felkészülés elején, ugyanakkor meglepetésére a lányok rögtön jól reagáltak a terhelésre, amiben szerinte fontos szerepe van a rutinosabb és a fiatalabb röplabdázók megfelelő arányának.

“A tapasztaltabbaktól tudnak tanulni a fiatalok, akik viszont sokkal éhesebbek a munkára, így hosszabb edzéseket tudunk vezényelni, mert ők átsegítik az esetleges holtponton a többieket”

– összegezte az eddigi tapasztalatait a belga szakvezető.

Az Európa-ligával kapcsolatban elsődleges célként azt jelölte meg, hogy a bő keret minden tagjának megadja a lehetőséget a bizonyításra, ugyanis számára az első két hónap legfontosabb feladata az, hogy megtalálja azokat a röplabdázókat, akik hatékonyan képesek együtt dolgozni, akik között kialakul az a “kémia”, amely sikerre vezethet a magyar-lengyel-szlovák-török rendezésű Eb-n.

“Szinte egyik poszton sem rendelkezünk kiemelkedő játékosokkal, éppen ezért a csapategységben lehet majd az igazi erőnk az Európa-bajnokságon. Harcosokra van szükségem, olyan játékosokra, akik képesek a végsőkig küzdeni egymásért”

– nyilatkozta De Brandt, aki szerint a legkritikusabb a centerposzt lesz, ugyanis Dobi Edina tavaly nyári visszavonulásával itt jobbára tehetséges, de nagyon fiatal, kevés nemzetközi tapasztalattal bíró játékosokra számíthat csak.

A nemrég zárult magyar bajnoksággal kapcsolatban kiemelte: az elmúlt öt évben sokat emelkedett a színvonal, ugyanakkor a fiatal, tehetséges magyarok közül szerinte nem mindenki kapta meg a megfelelő mennyiségű játékpercet, így abban bízik, a következő szezonban ebben is előre fognak lépni az egyébként egyre jobb játékerőt képviselő klubok.

A játékosok közül a Vasasba szezon közben hazatért, az idény végén bajnoki címet szerzett Dékány Bernadett elmondta, jó újra a nemzeti csapatban lenni, és bár még nem teljes a keret – Sándor Renáta és Szakmáry Gréta a német, míg Pallag Ágnes a francia bajnokság döntőjében érdekelt -, jó a hangulat.

“Szinte mindenki úgy érkezett, hogy a bajnokság után csak pár napot pihent, de így is keményen belevágtunk a munkába. A kondicionáló edzések még nem olyan durvák, mert nagyon sok a négy hónap, amit együtt fogunk tölteni, de azt már most lehet érezni, hogy a hazai Eb miatt mindenki nagyon motivált”

– fogalmazott a 26 éves ütőjátékos.

A tavaly El-ezüstérmes magyar válogatott a május 25-én kezdődő sorozat előtt – ahol a franciákkal, a horvátokkal és az osztrákokkal szerepel egy csoportban – a jövő héten Belgiumban edzőtáborozik, ahol kétszer is összecsap a házigazdákkal. Az arany divízió B csoportjából az első helyezett – vagy a horvátok elsősége esetén a második – jut a sorozat június 21-22-i, varasdi négyes döntőjébe.

Az augusztus 23-án rajtoló Európa-bajnokságon a magyarok sorrendben az észtekkel, a románokkal, az azeriekkel, a horvátokkal és a hollandokkal találkoznak a Papp László Budapest Sportarénában.

A válogatott bő kerete:
Feladók: Bagyinka Fanni (UTE), Bleicher Réka (UTE), Cicic Marija (Hungast-Haladás), Tálas Zsuzsanna (Swietelsky-Békéscsabai RSE)
Ütők: Bokorné Liliom Rita (UTE), Dégi Barbara (Gödöllői RC), Dékány Bernadett (Vasas Óbuda), Miklai Zsanett (1. MCM Diamant-Kaposvári Egyetem), Németh Anett (Coastal Carolina University – amerikai), Pallag Ágnes (RC Cannes – francia), Sándor Renáta (Allianz MTV Stuttgart – német), Szakmáry Gréta (SSC Palmberg Schwerin – német), Takács Doroti (MTK Budapest), Török Kata (Vasas Óbuda), Varga Elizabet-Lenke (Fatum Nyíregyháza)
Centerek: Ambrosio Melani (Vasas Óbuda), Bodnár Dorottya (Swietelsky-Békéscsabai RSE), Bodovics Hanna (Swietelsky-Békéscsabai RSE), Kis Rebeka (MTK Budapest), Kovács Lilla (UTE), Nagy Eszter (Rote Raben Vilsbiburg – német), Pekárik Eszter (Swietelsky-Békéscsabai RSE), Pintér Andrea (Jászberény VT)
Liberók: Lékó Lilla (Jászberény VT), Molcsányi Rita (Swietelsky-Békéscsabai RSE), Szpin Renáta (Swietelsky-Békéscsabai RSE), Tóth Fruzsina (Fatum-Nyíregyháza)

A női válogatott El-programja:
május 25.: Magyarország-Franciaország, Nyíregyháza 15.00
május 29.: Horvátország-Magyarország, Varasd 19.00
június 1.: Franciaország-Magyarország, Harnes 18.00
június 8.: Magyarország-Horvátország, Kaposvár 15.00
június 12.: Ausztria-Magyarország, Graz 17.55
június 15.: Magyarország-Ausztria, Nemzeti Közszolgálati Egyetem 15.00

Az Eb magyar érdekeltségű programja (Budapest, Papp László Sportaréna):
augusztus 23.: Magyarország-Észtország 20.30
augusztus 24.: Magyarország-Románia 20.30
augusztus 26.: Magyarország-Azerbajdzsán 20.30
augusztus 28.: Magyarország-Horvátország 18.00
augusztus 29.: Magyarország-Hollandia 18.00

Kapcsolódó cikkek