tankönyvek, folyóiratok (illusztráció), forrás: pixabay.com/pexels.com

Bővítenék a külföldön élő magyar fiatalok képzését

A tehetségprogram elsődleges céljai között szerepel a külföldön élő egyetemista fiatalok megszólítása, és az, hogy hasznosítható képességeket nyújtson számukra - mondta a "Talent's Talk, a tehetségek fóruma" címmel megrendezett londoni program összegzéseként a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára.

Nagy-Vargha Zsófia a londoni Magyar Kulturális Központban tartott pénteki, egész napos rendezvény után hangsúlyozta, a Nemzeti Tehetség Program másik nagy nemzetközi eleme a Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogram, amelynek célja az, hogy a fiatalok a legjobb nemzetközi egyetemeken tanulhassanak.

“Ők a felvételi folyamathoz, illetve tanulmányaik finanszírozásához is kaphatnak támogatást”

– mondta a KIM helyettes államtitkára a rendezvényen, amelyen jelen volt Kumin Ferenc, Magyarország londoni nagykövete is.

Nagy-Vargha Zsófia megemlítette, itt az egyetlen feltétel az, hogy a programban részt vevők  “hazahozzák tudásukat”.

Kiemelte azt is, hogy a tapasztalatok szerint komoly ismertségű és elismertségű vállalatoknál kapnak munkát a program résztvevői, majd hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Tehetség Program szinte az összes tehetségterületre kiterjed, de jelenleg kiemelt cél, hogy a természettudományos tárgyak nagyobb súlyt kapjanak. Heteken belül megjelenhet az új program, amely egyetemeket köt össze középiskolás fiatalokkal, hiszen “azt látjuk, hogy azok a nemzetek tudnak sikereket elérni, amelyek a természettudományos tárgyakban felveszik a versenyt a többi országgal” – mondta a helyettes államtitkár, hozzátéve,

e program keretében a világ kétszáz legjobb egyetemére lehet jelentkezni, és ezek listáját az éppen aktuális rangsorok alapján állítják össze.

Kapcsolódó cikkek