Bódis József, az Emberi Erõforrások Minisztériuma (Emmi) oktatásért felelõs államtitkára beszél az ötnapos nemzetközi fizikaoktatási konferencia záróülésén a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem K épületében 2019. július 5-én. Mellette Józsa János, az egyetem rektora, fotó: Kovács Attila/MTI

Bódis József: a fizika rendkívül fontos tudományág

Bódis József: a fizika rendkívül fontos tudományág

Ezt hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára pénteken Budapesten.

Bódis József A fizikaoktatás jelene és jövője címmel mondott angol nyelvű beszédet egy nemzetközi fizikaoktatási konferencia záróünnepségén. A tanácskozást Magyarországon az Eötvös Loránd Fizikai Társulat szervezte. Az államtitkár megjegyezte, hogy jelentősége ellenére a fizika az egyik legkevésbé népszerű tantárgy az iskolában: a diákok túl nehéznek találják, nem értik meg.

“A magyar oktatáspolitika egyik legfontosabb célja, hogy ráirányítsa a figyelmet erre a tudományágra”

– fűzte hozzá Bódis József.

Azt mondta, különös hangsúlyt fektetnek rá, hogy támogassák a tehetséges tanulókat, és jó eredményeket érnek el.

“A nemzetközi fizikai olimpiáról évről évre éremmel, elismeréssel térnek haza a magyarok”

– közölte.

Az államtitkár azt hangoztatta, a tanárok nagy szerepet játszanak abban, hogy felkeltsék a fiatalok érdeklődését a természettudományok iránt, ezért a kormány fontosnak tartja, hogy minden lehetséges módon fejlessze a pedagógusképzést.

“A felsőoktatásban többen választják a természettudományi szakokat, mint korábban”

– emelte ki Bódis József.

Kitért a problémamegoldási képesség, a kreativitás, a kritikai gondolkodás fontosságára nemcsak a munkaerőpiacon, hanem az élet szinte összes területén. Azt hangoztatta, hogy a jövőben több munkahely el fog tűnni, ugyanakkor létrejönnek olyanok, amiket ma még el sem tud képzelni az emberiség.

“A mesterséges intelligencia egyre nagyobb teret hódít majd”

– tette hozzá.

Bódis József úgy vélekedett, Eötvös Loránd elégedett lenne azzal a pezsgő tudományos élettel, amely a konferenciát jellemezte a héten. A tanácskozásra több mint háromszázan látogattak el a világ csaknem ötven országából.

Kapcsolódó cikkek