fotó: pixabay.com

Bőrbetegségeket azonosít mesterséges intelligenciával egy új eszköz

Bőrbetegségeket azonosít mesterséges intelligenciával egy új eszköz

A bőr, a haj és a köröm elváltozásait segít diagnosztizálni a Google frissen bemutatott eszköze, amely mesterséges intelligenciát alkalmaz.

“A bőrgyógyászati segédeszköz a páciensek feltöltött képevel dolgozik és még az idén el akarják indítani”

– hivatkozott a BBC hírportálja a technológiai óriáscég éves fejlesztői konferenciáján elhangzottakra.

A mesterséges intelligencia 288 bőrbetegséget ismer fel, de nem arra tervezték,

hogy helyettesítse az orvosi diagnózist vagy a kezelést.

Az eszközt három éven át fejlesztették ki, a “betanításához” diagnosztizált esetek 65 ezer fotóból álló adatbankját, az embereket aggasztó bőrelváltozások képeinek millióit, valamint az egészséges bőr mindenféle színű és árnyalatú felvételeit vették igénybe. A diagnózishoz a képek megtekintésén kívül a páciensnek kérdéseket is tesz fel az alkalmazás.

A bőrgyógyászati eszköz egy korábbi, szintén Google-fejlesztésű, bizonyos tumorok és a tuberkulózis tüneteit felismerő eszközön alapul.

Jelenleg egyik alkalmazást sem engedélyezték még az orvosi vizsgálat alternatívájaként. A Google elmondása szerint keresőjük évente mintegy 10 milliárd bőr-, haj- és körömprobléma utáni érdeklődést regisztrál. Az egészségügyben nem ez a mesterséges intelligencia első alkalmazása, de nagy jelentőségű, hogy ez az eszköz nem az orvosok, hanem a nagyközönség szolgálatába állna.

A Google úgy véli, a mesterséges intelligencia jobb, mintha a felhasználó maga keresgélné a választ az orvos felkeresése helyett.

Kapcsolódó cikkek